Kristlik Mõttevõra

KRISTUS ON SINU SEES

18.03.24 07:32 AM By Kristlik Mõttevõra

Mida rääkis Ristija Johannes enda isiku kohta Kristuses? Ta ütles, et tema peab kahanema, aga Kristus kasvama! (Jh 3:30) Miks ta seda ütles? Ta ütles seda täielikus teadmises, kuidas tema saab olla Kristuses! Ta ütles seda veel enne seda, kui Kristuse vaim sai tulla tema ihusse. Ta ütles seda koguni prohvetlikult, millega ta avaldas suure saladuse. Millise? Kui Kristus tuleb meie sisse. "Kristus teie sees". Kl 1:27

Teile on õpetatud, et me saame Püha Vaimu, mis tuleb vastu võtta, aga te ikka vaatate taevasse ja mõtlete, et Kristus on kuskil kaugel, aga mida Jeesus õpetas? Ta ütles, et ma olen koos teiega. Sind on õpetatud selles, et Kristus tõusis üles ja elab, aga kuidas ta sinu jaoks elab, kas sa sellest oled ikka aru saanud? Sulle õpetatakse, et päästmiseks tuleb Kristus vastu võtta oma südamesse. On nii? "Jeesus, tule minu südamesse," palud sa patuse palves. Kuid sellega asi piirdub, sest sa ju ei mõtle, et ta tõesti ongi sinu sees, sinu südames. Enamasti nii mõeldakse? Aga see on vale! Sest kui sa palud teda, et tule minu sisse, siis ta reaalselt tuleb oma Vaimuga, on ja jääb sinu sisse nagu ka Püha Vaim. Ent sa ikka veel vaatad taeva poole, et Jeesus vastab sinu palvele taevast, ent tegelikult sa oled Jumalaga ühenduses, sest Kristus on sinu sees. Paulus kirjutab: "Kristus teie sees". (Kl 1:27) Kuid tõenäoliselt sa arvad pigem, et Kristust sinu sees ei ole, sest kuidas ta saaks olla? Kuid mõtle nüüd, sinu ihu on Jumalaga ühendatud. 

Paulus kirjutab sellest ühendusest kirjas efeslastele, ptk 2. Meil on nüüd ligipääs Isa juurde (Ef 2:18). Ta ei kirjuta, et meil on ligipääs Jeesuse juurde, sest Kristusega me oleme püsiühenduses kogu aeg. Me oleme sisuliselt tema IHU. Varem olime ilma Kristuseta. (Ef 2:11) Nüüd aga oleme lähedases suhtes nii, et enam lähemalt ei ole see võimalik. Sest meid on liidetud üheks (s. 14) ja ühesainsas ihus, kes me oleme tema ihu. (Ef 1:23) Kristus on meid asetanud taevasesse olukorda (Ef 2:5), muutnud uueks inimeseks (s. 15) ja pane hästi tähele mis meile on kirjutatud: "meil mõlemal ühes ainsas Vaimus ligipääs Isa juurde". (Ef 2:17) Kes need mõlemad on? Sina ja Kristus sinu sees oma vaimuga ja nõnda me oleme pühad ja Jumala kuningriigi kodakondsed. (Ef 2:19) Meie ihu on vaimude eluase ja sa pead aru saama ning mõistma, et lisaks sinu vaimule ja Püha Vaimule, on sinu südames ka Kristuse vaim. Sellest kirjutab Paulus efeslastele 1-2 ptk. Koloslastele ta kirjutas, et Kristus on teie sees. 

See on nii oluline info, sest kui sa sellest ikka veel aru ei saa, siis sa ei mõista üldse kuidas Kristus inimeses toimib või ei mõista, kuidas Kristus sinus saab kasvada ja sina kahaneda nagu Johannes ette kuulutas. Kristus ei ole loomade sees (nagu teile õpetatakse: et te olete lambad), vaid ta tuli inimest päästma, inimest ühendama Isaga ja tänu sellele, on kristlastel otseühendus Isaga, aga Kristus on oma vaimuga sinu sees kogu aeg kohal, ta on olemas sinu jaoks. Seda saladust on hädavajalik mõista, et eneses Kristust ära tunda. See on saladuste saladus, mida on prohvetid igatsenud ja oodanud, aga alles meile ilmutati. Paulus kirjutab ju "milline on tema pärandi kirkuse rikkus pühade SEES." (Ef 1:18) Miks? Ta ei kirjuta siin Pühast Vaimust, kes on teie sees, vaid Kristusest! Sestap, kui sa seda kirja loed, siis sa tõenäoliselt oled rabatud sellest, et Kristus on sinus ammu olemas isegi juhul, kui sa seda enne ei teadnud. Ta loeb kaasa ka seda kirja koos sinuga, mida sa praegu loed! Seda ei mõtle välja meie, vaid seda tõendab piibel. Ütleb seda otsesõnu: Χριστὸς ἐν ὑμῖν. (kr k) Inglise keeles "Christ in you" ja eesti keeles "Kristus teie sees".

See on kõige fundamentaalsem teadmine üldse, millest sa pead aru saama kui sa oled kristlane, sest sellest sõltub kogu usuelu, kogu su kristlik elu ja elukorraldus! 

Kui me läheme kirikusse ja seal keegi jutlustab, et meie sees on Jumala vaim, siis kogeme korraks seda armastuse tunnet, on nii? Tuleme kirikust välja ja natukese aja pärast unustame selle, aga siis läheme uuesti kirikusse. Tegelikult selline usupraktika näitab vaid seda, et sa ei tea üldse kus Kristus on, kui sa lähed teda otsima üknses kirikust, ent Kristus on kogu aeg sinuga, isegi kui sa magad. Ta on igal pool kaasas oma vaimuga. Sest ta on sinu südames alates hetkest, kui sa teda palusid tulla oma südamesse ja ta Päästjana vastu võtsid. Ta vastas su palvele ja nüüd, sa saad kuulda oma südame häält! Jumal valgustab su "südame silmi" (Ef 1:18) ja sa hakkad nägema, kuidas tal on olla su südames. Kas tal on seal hea või ta kurvastab sinu isiku üle? Kuidas Kristus tunneb ennast, kui sa midagi teed või mõtled? Kui sa aga mõtled, et ta on üksnes taevas ja teda ei ole sinu sees, siis ometi Kristus, kuigi ta on sinus, on pandud otsekui luku taha. Sa otsid teda kirikust, aga ta tegelikult on sinus ja ütleb sulle: ära otsi mind, vaata, ma olen sinu sees! Kui sa mõtled et ta on vaid taevas, siis sa ei ole veel mitte millestki aru saanud kui vaid kristlikust religioonist kui sellisest. 

Jeesus tuli selleks, et olla sinu sees ja kui sa selle avastad, alles siis sa saad usust aru nii nagu Kristus seda mõtles, kuidas Kristus sinu sees tegutseda tahab. Aga sellest järgmistel kordadel. 

Teema järgneb...

Kristlik Mõttevõra