Kristlik Mõttevõra

KOLM ON KINDEL

17.05.23 09:30 AM By Kristlik Mõttevõra

Kolmandat korda ilmub Jeesus Tibeeria järve ääres, kirjutab Johannes. (Jh 21 ptk) Johannes peab järge, mitu korda Jeesus juba ilmunud on ja loetleb üles ka isikud, kes selle sündmuse juures viibisid.

Jumala ilmumist ei ole võimalik hallutsinatsioonide läbi selgitada, sest mitu inimest ei saa näha sama nägemust või vaimuilmutust. Üks võib, aga kui mitu näeb sama ihu ilmumist, siis selline ilmumine on materiaalne, mitte vaimne v psüühiline nähtus. Johannes teab seda ja seetõttu ta lisab kõik need tunnistajad, kes asja pealt nägid või osalesid sündmuses. See tõendab, et tegu pole mingi subjektiivse kogemusega v nähtusega, vaid toimus objektiivne ilmumine, ihus ja seda võivad kinnitada kõik kohal olnud isikud, keda Johannes kenasti oma kirjas üles loetles. Vajadusel saab nende käest järgi küsida.

Eestlane ütleb mõnikord "kolm on kohtu seadus" ja seegi printsiip ei ole eestlase välja mõeldud, vaid piibellik, millest üks fraas on usklike seas levinum, mis ütleb "kui kaks või kolm on teie seast ühel meelel" (Mt 18:20), aga ka paljud teised tuntud kirjakohad. (5Ms 17:6, 19:15) Kolme tunnistaja läbi pannakse asi paika. Kohtuotsustes oli nõutud mitme tunnistaja ütlus ja sellist printsiipi kasutati ka Jeesuse puhul, kuid mõisteti süüdi kahjuks läbi valetunnistajate. See ei muuda "kolme tunnistuse" põhimõtet. Johannes kirjeldab üles just kolm Kristuse ilmumist ja põhistab need faktidega. Lõpetab oma evangeeliumi "On veel palju muudki mida Jeesus tegi." (Jh 21:25) See tähendab, et tegelikult ilmus Jeesus veel ja kui me vaatame teisi evangeeliume, siis selgub, et nii ongi, näiteks ilmub ta suure rahvahulga ees.

Kuid oma jüngritele ta on kolm korda ilmunud ja keegi jüngritest ei saa enam väita, et asi pole lukus. Kui öelda kolm korda, siis, see on kindel seisukoht. See põhineb mitte usul (mida ma usun, aga ei ole veel näinud), vaid faktidel, mis on tõendatud ja seega edasikaebamisele ei kuulu.

Kuid vahel öeldakse: mitu korda ma pean ütlema, et sa seda usuksid?! Paljud ei usu isegi siis, kui Jeesus ilmuks sada korda või neid isiklikult külastaks. Sest nad ei taha Jeesust oma ellu. Nad ei usu, sest neile ei meeldi see, millest ja kuidas Jeesus neid päästa saab. Neile meeldib oma patune elu. Nii on alati olnud ja on veel täna, suurele hulgale inimestele ei meeldi selline pääste ega usk. Vahel te võite kuulda nende suust jaburaid vastuväiteid.

Kuid need, kes täna otsivad vastust küsimusele, kas on piisavalt tõendeid, et Kristus tõusis üles ja elab, siis vastus on üks: on. On piisavalt ja iga inimene saab teha oma valiku, et mitte uskuda mingit udujuttu või müüti, vaid tõesti sündinud ilmumisi, mida on kirjeldatud ja faktidega tõendatud ning kinnitatud. Kuigi ta paljudes kohtades ütles, et me vajame usku, siis oma surnust ülestõusmist ja ilmumist ei jätnud Kristus usuküsimuseks. See on tõenditega kinnitatud ja tema ihu said inimesed katsuda, temaga koos viibida, süüa jpm teha. Kui keegi sureb ja ei tõenda oma ihu ülestõusmist, siis ei ole põhjust teda uskuda.

Kristlik Mõttevõra