Kristlik Mõttevõra

KÕIGE TÄHTSAM OMADUS

22.03.24 07:50 AM By Kristlik Mõttevõra

Mida ootab Majesteet oma kuningatelt?

Kristuse kuningate kõige tähtsam omadus on ustavus. (kr k πιστός, pistos)  "Sest ustavus on see, mida ma tahan, mitte ohver," Ho 6:6

Kes näitab Jeesuse korralduste täitmisel üles truudust, väärib usaldust ning säilitab usu Issandasse, kelle peale paneb kogu oma lootuse. Kristuse kuningat saab usaldada, ta on usaldusväärne. Ta on täielikult veendunud, et Jeesus on kuningate kuningas.

Ta isand lausus talle: "Tubli, sa hea ja ustav sulane, sa oled olnud ustav pisku üle, ma panen su palju üle. Mine oma isanda rõõmupeole!" Mt 25:23

Ta rõhutas seda oma jüngritele, et need oleksid ustavad majapidajad. (Lk 12:42) Peetrus muidugi kukkus eksamil läbi kõige esimesena, kui salgas Issanda kolm korda, aga enne taevasse minekut rääkis ta Peetrusega uuesti ja küsis kolm korda: kas sa armastad mind! (Jh 21:17) Kui keegi tahab olla usaldusväärne, siis ta peab armastama oma kuningat lõpuni

Kristuse kuningas peab olema ustav pisimas, sest kes on ustav väikestes asjades, see on seda ka suurtes. (Lk 16:10) Võõra varaga ümberkäimine on üks testidest, kuidas ta teeb kindlaks, kas tema kuningas tegelikult on usaldusväärne või mitte. (s. 12) 

Ja tema ütles sellele: „Tubli, sa hea sulane! Et sa oled olnud ustav kõige pisemas, seepärast olgu sul meelevald kümne linna üle.” (Lk 19:17) Ta tõotab oma ustavatele kuninglikult tasuda. Kuninga headus määratakse tema töö põhjal, kes on rohkem kasu toonud, saab suurema tasu. See antakse kätte Kuninga tagasitulekul. Aga neile, kes ei ole olnud ustavad, need on Kristuse vaenlased. "Aga need mu vaenlased, kes ei tahtnud, et ma nende üle kuningas oleksin, tooge siia ja lööge nad maha minu ees!" (Lk 19:27) Kõik need, kes ei taha, et Kristus on Kuningate kuningas või peavad tema tagasitulekut vaid muinasjutuks ja tegelevad tühja tähjaga kui rumalad neitsid. (Mt 25:12) Ta ütles rumalatele: ma ei tunne teid! See on karm, aga tõsi.

Kõigile uskmatutele ta ilmus ihulikult, et ärge uskugu vaid seda, et Jeesus on Jumal, vaid uskuge, et ta tuleb tagasi kui Kuningate Kuningas ja Toomas oli esimene, kellele ta selle testi tegi. "Seejärel ta ütles Toomale: „Pane oma sõrm siia ja vaata minu käsi ning pane oma käsi ja pista mu külje sisse ning ära ole uskmatu, vaid usklik!”" Sisuliselt ta ütles Toomale, usalda mind, kuningaid ei pea üksnes uskuma, vaid näitama nende vastu üles ka usaldusväärsust.

Kõik inimesed, kes liikusid koos Peetrusega, olid hämmeldunud, kui nad nägid, et Püha Vaim antakse kõigile olenemata nende rahvuslikust kuuluvusest, sest Püha Vaim kuulub Kristuse kuningate ameti juurde. (Ap 10:45) Ustavust peeti jüngrite oluliseks tunnuseks. "Aga kui Lüüdia ja ta pere olid ristitud, palus ta meid: „Tulge minu kotta ja jääge sinna, kui te arvate, et ma olen ustav Issandale!” Ja ta käis meile peale." (Ap 16:15) Kristusele said lõpuni ustavad olla üksnes tema kuningad. 

Paulus ütles korintlastele "Ent majapidajailt nõutakse, et nad oleksid ustavad," 1Kr 4:2 ja märkis lisaks "Just seepärast ma saatsin teile Timoteose, kes on mu armas ja ustav laps Issandas, et ta tuletaks teile meelde minu teeradu Kristuses Jeesuses, nõnda nagu ma õpetan kõikjal igas koguduses." (s. 17) Ta pidas sellest ka ise kinni: " Ma olen tänulik Kristusele Jeesusele, meie Issandale, kes on mu teinud vägevaks sellega, et ta oma teenistusse pannes on pidanud ustavaks mind." (1Tm 1:12)

Kristuse kuningate puhul ei olnud nõuet nagu täna kogudustes, kus hierarhia kõrgemal kohal on teistest vanimad. Kuningaks saamise puhul ei määra vanus midagi, sest Kristuse kuningaks sünnitakse läbi uuestisünni. Samuti ka mitte elukogemus, sest kes jüngritest üldse sai öelda, et tema on usklik olnud juba kümned aastad, seetõttu peab tema sõna kuulama? Kuningate puhul see ei ole piibelllik. Vanuse nõue ei ole kuninga staatuse puhul üldse oluline ja seda õpetasid ka jüngrid. "Ärgu keegi mõtelgu üleolevalt sinu noorusest, vaid saa usklikele eeskujuks kõnes (kr k on selles kohas hoopis sõna "ustav", mitte nii nagu eesti k "kõne"), käitumises, armastuses, usus, puhtuses!" (1Tm 4:12) Sestap olgu keegi nii kui noor tahes, Kristusele on esmatähtis see, et ta on ustav abiline Issandas. Ef 6:21

"Ole ustav surmani, ja ma annan sulle elupärja!" Ilm 2:10 Tegelikult on selles kirjutatud mitte pärg, vaid kroon. (kr k δώσω σοι τὸν στέφανον τῆς ζωῆς) Õige tõlge on: ole ustav surmani, ja ma annan sulle krooni! Kreeka k στέφανος, stephanos! See on kroon. Kõigile ustavatele pannakse pähe kroonid

Kui sa veel ei teadnud, siis nimi Stefan tuleneb kreeka keelest ja tähendab krooni. Aga sina oled juba võitja! Sa võidad koos Kristusega, kui sa oled ustav. "Nad hakkavad sõdima Tallega ja Tall võidab nad ära - sest tema on isandate Issand ja kuningate Kuningas - ja koos temaga võidavad need, kes on kutsutud ja valitud ja ustavad." Ilm 17:14 Seetõttu ootab sind maa peal ees ka üks suur lahing, aga selle tulemus on juba ette teada.

"Ma nägin taeva olevat avatud, ning ennäe: valge hobune! Selle nimi, kes tema seljas istus, on Ustav" kirjutab Johannes 19 ptk 11 salm.

Kristlik Mõttevõra