Kristlik Mõttevõra

KES SOORITAS EKSAMID

10.03.22 11:23 AM By Kristlik Mõttevõra

Vaimse kasvu põhihariduse omandanud ütleb teisele sõnu, mida ta tahab, et talle endale öeldakse.

Usklikud ei tee teistele seda, mida nad ei taha, et teised neile teeksid. Kuid nende teod on kristluse algharidus. Põhiharidus on sõnad, kui keegi ei süüdista enam oma venda ega õde ega ütle välja tema suhtes sõnu ja väiteid, mida ta ei taha enda kohta kuulda.

Kurat teab, et enamus usklike said kätte alghariduse, aga ta teab ka seda, et sealt edasi paljud inimesed ei soorita eksamit ära ja on ikka veel Eevad ja Aadamad; kes lasevad ennast kuradil ära petta päevast päeva ja süüdistavad kõiki teisi selles, mis neil valesti läks või puudu on. Kui nad vaid jõuaksid vaimulikus kasvus tegude tasandilt sõnade tasandile, siis see jama lõppeks nende elus otsekohe!

Kui neile on õpetatud, et usk ilma tegudeta on surnud. Ent keegi kes teeb usutegusid, aga ei suuda talitseda oma keelt, selle usk on tühine õpetab Jaakobuse kiri. Selle südames on kibedus, riiakus ja Jaakobus ütleb, ärge valetage tõe vastu. (Jk 3:13jj) Kui keegi ei eksi kõnes, siis ta on täiuslik. (Jk 3:2)

Teile õpetatakse, et kristlase elu peaks väljendama tegudes. See on elav usk ja enamus aitavad kus saavad ja on igati ühiskonnas toeks. (Jk 2:14-18) Kuid usu teod ei ole üksnes käega katsutav, vaid ka nähtamatu. Usklikul võib olla palju tegusid, aga see ei maksa midagi, sest keel rüvetab kogu ihu ja on süüdatud põrgust. (Jk 3:6)

Tegude hulka loetakse kristlase sõnad. "Selle samaga me õnnistame Issandat ja sellesamaga me neame inimesi, kes on sündinud Jumala sarnaseks." ütleb Jaakobus. Ta ütleb, et nii ei tohi olla! (Jk 3:9-10)

Kes tahab saada taevariigi valitsejaks, peab esmalt valitsema oma keelt ja alles siis ta saab loa valitseda kõike muud.
Ta selgitab, "ÜKSKI inimene ei suuda taltsutada oma keelt, seda kärsitut pahategijat, mis on tulvil surmavat mürki." ja see tuleb kristlase suust! Ja seda saavad tunda kõige lähedamasemad. Kahjuks. Mida siis teha?

Esiteks, tuleks meelt parandada ja kristlasel on Püha Vaim kes aitab vahet teha ja nõustada, mis mõtted on tema peas ja südames. Kui südames on kibedust ja andestamatust, siis ta saab selle patuga minna Jumala ette ja öelda: "Aita mind! Ma ei ole suutnud unustada. Sina unustasid ja kustutasid kõik minu patud, palun anna mulle andeks, et mina ei ole unustanud teiste vigu. Ma olen teinud pattu teiste suhtes ja iseäranis nende suhtes kes on sinu lapsed, sinu pere liikmed. Anna mulle andeks!"

Mõelda vaid! Jumal andis patud andeks, aga inimene ei anna andeks ligimesele! Mis piibel ütleb? Jeesus rääkis, et neil ei ole taevasse asja.
Paljud usklikud on seetõttu põrgus, sest nad on viha pidajad ja süüdistajad (kohtumõistjad). Nad pääseksid ja saavad ka päästetud, kui meelt parandaksid. Päästja hoiatas, et "sel ööl on kaks ühes voodis - üks võetakse vastu ja teine jäetakse maha," aga maha jääb see, kes ei andesta. Lk 17:34 "Igaüks, kes vihkab oma venda, on mõrvar, ja te teate, et ühelgi mõrvaril ei ole igavest elu, mis temasse jääks." (1Jh 3:15)
Sõnad on teod. Jumal lõi maailma sõna abil ja kui keegi palub andeks, siis see vabastab vaimses maailmas sideme, mis enne aheldas teda. Kristus on meid vabastanud ja ärge laske end panna taas orjaikkesse.

Põhihariduse juurde kuulub oskus käia ümber oma kõige väiksema ihuliikmega nii, et see ei tee teistele seda, mida ta ei taha endale.
Teiseks, on "puhas, siis rahumeelne, leebe, kuulekas, tulvil halastust ja häid vilju, erapooletu ja teeskluseta" ütleb Jaakobus oma kirjas 3:17. Jaakobus kutsub üles: patused, kasige südamed, te hinglelt kahestunud. (Jk 4:8) Ärge halvustage üksteist, s.11, kuna kes halvustab, see halvustab Seadust ja teeb enesest kohtumõistja. (Jk 4:11)

Olge nüüd pika meelega Issanda tulemiseni! (Jk 5:7) Kui eksamid on sooritatud, käige vaimus. "Käige Vaimus, siis te ei täida lihalikke himusid." Gl 5:6

"Hoia oma südant enam kui kõike muud, mida tuleb hoida, sest sellest lähtub elu!" Õp 4:23 Sinu igavene elu!

Kristlik Mõttevõra