Kristlik Mõttevõra

KES SA OLED?

06.02.24 07:41 AM By Kristlik Mõttevõra

VALITSEVAD KUNINGAD

"Armsad, me oleme nüüd Jumala lapsed, ja veel ei ole saanud avalikuks, kes me ükskord oleme. Me teame, et kui tema saab avalikuks, siis me oleme tema sarnased, sest siis me näeme teda, nii nagu ta on." 1Jh 3:2 Me oleme nüüd Jumala lapsed. Mees on Jumala laps. Naine on Jumala laps. Nende lapsed on Jumala lapsed. Me oleme nüüd perekond. Me oleme tema sarnased. "Ei ole siin juuti ega kreeklast, ei ole siin orja ega vaba, ei ole siin meest ega naist, sest te kõik olete üks Kristuses Jeesuses." Gl 3:28 "Kui see sünnib, siis ei ole enam kreeklast ega juuti, ei ümberlõigatut ega ümberlõikamatut, ei umbkeelset ega sküüti, ei orja ega vaba, vaid kõik ja kõikides on Kristus." Kl 3:11 "Ja nüüd, lapsed, püsige Kristuses, et kui tema saab avalikuks, oleks meil tema tulemisel julgus ja mitte häbi tema ees." 1Jh 2:28

Need on vaid mõned kirjakohad, mis juhivad meie tähelepanu kristlase seisusele, kes me oleme nüüd Kristuses. Kui me püsime Kristuses ja ei lase end uuesti orjastada. See on võtmekoht! Sest kui inimene ei teadvusta, kes ta Kristuses on, siis ta ei saa kätte seda tunnetust ega hakka elama elu, mida Jumal näeb ette kõigile oma lastele. Sa võid olla endiselt orjameelse mõtlemisega kristlane, seda juhul, kui sa ei saa aru et sa oled Jumala laps. Jumala laps on kuninglikust soost. Vaba, kuningas ja valitseja. Paulus mõistagi juhtis korintlaste tähelepanu sellele, et need seal valitsesid kuningatena ilma teisteta (v Pauluseta) ja heitis neile ette seda tegevust; kuid see ei tee tühiseks nende korintlaste seisust, et nad olid ja on kuningad ja Jumala lapsed olenemata sellest, mida Paulus sellest mõtleb või arvab. (1Kr 4:8) Kui see ei meeldinud Paulusele, siis see on Pauluse isiklik probleem, aga kahtlemata said kreeklased aru, et nad on nüüd samuti Jumala lapsed. See oli suur uudis ja evangeelium.See sama evangeelium, mis on meieni jõudnud.

"Õnnis ja püha on see, kes saab osa esimesest ülestõusmisest; nende üle ei ole teisel surmal meelevalda, vaid nad on Jumala ja Kristuse preestrid ning valitsevad koos temaga kuningatena tuhat aastat." Ilm 20:6 Me kõik ootame ülesvõtmist ja hetke, mil meile antakse valitsev piirkond v ala ning me hakkame koos temaga kuningatena valitsema tuhat aastat. See ei toimu kuskil taevas, sest taevas on Jumala aujärg ning tema valitseb seal, mitte meie. See meie valitsemisala jagatakse välja siin samas, maa peal. Aga see ei kesta üksnes tuhat aastat, vaid igavesti! "Ja ööd ei ole enam ning neile ei ole vaja lambivalgust ega päikesevalgust, sest Issand Jumal ise valgustab neid, ning nemad valitsevad kuningatena igavesest ajast igavesti." Ilm 22:5 See ei tähenda ka seda, et päikest ei ole, vaid seda, et Jumal toob valguse kõikjale. Inglid ütlesid: „Galilea mehed, mis te seisate siin ja vaatate üles taevasse? See Jeesus, kes teilt võeti üles taevasse, tuleb samal kombel, nagu te nägite teda taevasse minevat.” Ap 1:11 Jeesus on seal mõnda aega enne meid, kui ta tuleb siia valitsema. (Ap 3:21) Jeesuse tagasitulek ei ole meie ülesvõtmine. Kui Jeesus tuleb, siis kõik pühad on kaasas koos temaga. Ülesvõtmisel ei tule pühad temaga kaasa! Vaid meid kõiki alles tõmmatakse sinna. Kui aga Jeesus tuleb koos pühadega tagasi, siis ta tuleb esmalt Jeruusalemma Õlimäele. (Sk 14:5,9) "Ja Issand, minu Jumal, tuleb ja kõik pühad koos temaga." Selle tulekuga algab uus etapp, mida piibel tunneb kui rahuriik, ja selles riigis on tema pühad valitsejad, kuningad, kõik Jumala lapsed. (Ps. See oli lihtsalt väike vahelepõige teadmiseks, mida ootab ees kristlast ja kuidas temast saab valitsev Jumala laps.)

SINU SEISUS

Tegelikult sa ei saa enam valida seda kes sa oled, sest Jumala sõna ütleb sinu kohta, et sa juba oled Jumala laps, kuulud tema perekonda ja sul on sellega seoses kõik õigused ja volitused. Siinkohal ei hakka pikalt kirjutama sellest, milles need õigused seisnevad, vaid tuleb esmalt mõista ja küsida endalt: kas ma olen üldse aru saanud sellest, kes ma tegelikult olen?! See on tänase jutu juhtmõte.

See on äärmiselt tähtis. Niisamuti kui kogu maailmas, on ka Eestis palju kristlasi, kes üldse ei ole mõistnud, et nad on kõrgest seisusest ja sellega seoses neil on vaja ümber hinnata oma isiklik staatus. Kristuses hinnatakse ümber oma väärtused. Kuid Kristuses hinnatakse ümber ka oma identiteet! Paulus kirjutas sellest, et nüüd ei ole enam tähtis, mis rahvusest sa oled või mis klassi sa kuulud.

Ma räägin teile ühe vaheloo. Kord kui ma olin koos ajalehe töötajatega Tallinna restoranis sööma kutsutud, siis juhtus selline lugu. Töötajad olid kohale tulnud ja ettevõtte juht näitas seal ette igaühe koha lauas ja niisamuti minule. Ta ütles mulle: "Istu siia lauda, siin istub eliit." Ta mõtles seda tõsiselt, sest selle laua ümber pidid istuma ajalehe juhtiv liikmed. Mina aga mõtlesin oma peas ja tahtsin küsida: "Kuhu kuningad võivad istuda?" Mõistagi ma ei öelnud seda välja, aga mõtlesin küll. Ent see juht mõtles seda tõsiselt, et ta ongi eliit. Mina aga mõtlesin tõsiselt, et ma ei ole eliit, vaid hoopis kuninglikust soost, Jumala laps. Ma olin küll osakonna juht. Aga ma ei teinud sellest välja mis ta ütles. Ma ei istunud nn eliidi lauda seetõttu, et ta seda selliselt nimetas, sest ma kuulu eliidi hulka. Ma olin teadlik oma identiteedist, kes ma kristlasena olen ja kuhu ma tegelikult kuulun. Seda ka täna. See eelnev lugu tuleb mulle alati meelde, kui keegi ütleb, et ta on eliit ning paneb ikka veel muigama. Meie tiitel on lord. Kui keegi tahab, siis võib öelda härra. Soomlased ütlevad Jumala kohta herra, kuid eesti keeles kasutame meie sama sõna ja ütleme härra. Te ei pea käituma kui härra, aga kui ühel päeval Jumal tuleb tagasi, siis kõik need, kes kutsusid sind enda meelest kõrgema seltskonna hulka, on sinu valitseda ja nii hästi kui kiri ütleb, et "me oleme nüüd Jumala lapsed, ja veel ei ole saanud avalikuks, kes me ükskord oleme." Siinkohal võiksid kõik endalt küsida, kas ma olen sellest aru saanud? Sa ei ole mingisugune lammas v peksupoiss, kes on inimeste meelevalla all kõigi nähes tallata, vaid sa oled kõrgeimast soost, jumaliku seisusega valitseja. Seda ei ütle mina, vaid piibel.

Kui sa hakkad selle üle tõsiselt mõtlema, siis sa hakkad ka jälgima ennast, kuidas ma käitun. Kas ma kannan välja kuninga või kuninganna tiitli. Alates kodust. Sest ükskord pannakse sinu pähe pärg. See juhtub taevas. Siis ei ole sa enam eestlane või alam- või keskklassist ega ammugi kellegi alluv, vaid sa oled Jumala pere liikmena täieõiguslik valitseja! 

Täna on aeg, kus sa peaksid läbi hindama oma elus enda käitumise igas mõttes, sest kuningad ei käitu nii nagu need kes seda ei ole. Sa ei saa endale enam lubada seda, mida kuningannad ja kuningad endale lubada ei või. Saad sa aru? See nõuab totaaalset muutust. Aga see nõuab ka harjutamist. See nõuab meele uuendamist. See nõuab usku sellesse, mida piibel ütleb sinu isiku kohta. Kui sa oled Kuninga laps, siis sa oled kohustatud ümber õppima, esmalt suhtlemist kõigi inimestega kellega sa kokku puutud. Sest kuningliku väärikuse juurde ei kuulu enam kõik see, mida sa varem endale lubasid selle alaväärsuses

"Niisiis, kui keegi on Kristuses, siis ta on uus loodu, vana on möödunud, vaata, uus on sündinud." 2Kr 5:17 See ei ole naljaasi, vaid vaimne reaalsus. "Meie oleme nüüd Kristuse käskjalad, otsekui Jumal ise julgustaks meie kaudu." ütleb ap Paulus 2Kr 5:20. Seda sa oled. 

Küllap sa juba tead vaimsetest praktikatest, kus sul on võim kurjade vaimude üle, keda sa võid käsutada ja sõidelda, sa võid kehtestada enda lähedal ning ümber Jumala riigi piirid ning õiguse, laiendada Jumala riigi ala enda valitsemisalas. Kus iganes sa oled või viibid, ära unusta, sa oled kuninglikust soost ja see on sinu potentsiaalne territoorium. See juba anti sinu kätte vaimutasandil. 

Sa ei pea kedagi häbenema ja mitte milleski. Kummaline oleks pigem see, kui inimene ütleb kuningale midagi ja kuningas tõmbab kössi, oleks vait või häbeneks Jeesust või usku, kes ta Issandas on. Juba on. Seetõttu on ka oluline mõista mida Jeesus ütles oma järgijatele. "Aga igaühe, kes iganes minu ära salgab inimeste ees, tema salgan ära ka mina oma Isa ees, kes on taevas." Mt 10:33 "Kes iganes salgab Poja, sellel pole ka Isa; kes tunnistab Poega, sellel on ka Isa." 1Jh 2:33 Seetõttu on ka pääste tehtud sõltuvaks suuga tunnistamisest, -"suuga aga tunnistatakse päästeks." (Rm 10:10) "Kui sa oma suuga tunnistad, et Jeesus on Issand, ja oma südames usud, et Jumal on ta üles äratanud surnuist, siis sind päästetakse," on seatud pääsemise eelduseks. Sest kui sa häbened oma kuningliku seisust, siis sul on suur probleem, mis vajab kiiresti lahendamist.

Rm 8:16 "Seesama Vaim tunnistab koos meie vaimuga, et me oleme Jumala lapsed."

Võibolla sa ikka mõtled, et ma ei ole ju kuningas, vaid kõigest kristlane. Aga vaata, kas sa tead, mida piibel JUST SINU KOHTA ÜTLEB? "Sina oled ostnud Jumalale oma verega inimesi kõigist suguharudest ja keeltest ja rahvastest ja paganahõimudest ning oled NAD teinud kuningriigiks ja preestreiks meie Jumalale ning nad hakkavad valitsema kuningatena üle ilmamaa." Ilm 5:9,10. Sa oled basileuō. See on kuningas. Kuningas olla tähendab teostada kuninglikku võimu ja valitsemist. Selles kontekstis öeldakse seda kristlaste kohta, kelle valitsemine de fakto algab Jeesuse tulekuga ja kestab igavesti. Seda ei räägi üksnes Johannes, vaid ka Paulus, "seda kindlamini need, kes saavad armu ülirohkesti ning õiguse anni, hakkavad valitsema kuningana elus selle ühe - Jeesuse Kristuse - kaudu." Rm 5:17

M. Veisveer

Kristlik Mõttevõra