Kristlik Mõttevõra

KES ON TEGELIKULT MEIE KÕRVAL

03.09.22 10:18 AM By Kristlik Mõttevõra

Kristlased palvetavad tihtilugu, Jumal ole mu kõrval või laulavad, aga Jumal on meie SEES. Küll aga on meie kõrval mitmesugused olevused. Osad neist tahavad meile pähe istuda ja vägisi sisse tulla, aga suurem osa neist on tõesti meie kõrval ning neil on selleks põhjust!


"Kiitke Issandat, tema inglid, teie, vägevad sangarid, kes täidate tema käske, kuuldes tema sõna häält!" (Psalm 103:20)


Inglite vaatemängulised kujutamised kunstis ajavad meid võib-olla ainult segadusse inglite olemuse osas. Teisest küljest võivad need ettekujutlused avada ka dialoogi, et inimesel oleks võimalus usus läheneda, mida Piibel inglite kohta ütleb, aga ka vastu võtta evangeeliumi. Oled sa mõelnud selle peale, kuidas ingel ilmus isikutele, et teatada Jumala päästjast ja peagi aset leidvatest sündmustest? Seda asjaolu on vähe kasutatud evangeelse töö puhul, aga inglitest rääkimine inimese huvi tekitamiseks on vägagi asjakohane viis evangeliseerimisel, sest ka Jumal alustas nõnda. 


Ingleid on mainitud Vanas Testamendis vähemalt 108 korda, - ja pane hästi tähele, Uues Testamendis, mis mahu poolest mitu korda väiksem kiri, on ingleid kirjeldatud 165 korda! See ei saa olla juhus. Inglitel on evageeliumi alguses ja sellele järgnevates sündmustes olulisem koht kui me üldse oskame arvata. Jumal pani inglid tööle inimese päästeplaanis. Kas meil on põhjust arvata, et Jumal ei tegele päästega enam ja nüüd pole ka inglitel suurt midagi teha? Mida ütleb kiri heebrealastele?


"Eks nad kõik ole vaid teenijad vaimud, läkitatud abistama neid, kes ükskord pärivad pääste?" (Heebrealastele 1:14; vt ka Psalm 34:7; 91:11–12; Taaniel 6:22)


Jumal lõi teenimise eesmärgil inglid mitmesugustes vormides.


Nende üleloomuliku olemuse tõttu on lihtne arvata, et inglitel on Jumalale sarnane omadus; ometi pole see täpne, pigem üldse mitte nii!
Inglid on loodud olendid, keda valitseb ja juhib üksnes Jumal, me peame silmas Isa. (Püha Vaim ei juhi ingleid)


Matteuse 22:30 ütleb (Jeesus) meile, et nad ei abiellu.


Traditsiooniline judaism väidab ka, et inglid ei ole loodud samadest põhielementidest, millega luuakse füüsiline olend nagu inimene või mõni teine loodud olevus.


Tegelikult vaieldakse judaismis selle üle, kas Toora kirjeldab neid üldse füüsilise vormi omandajana. Maimonides väidab, et nad ilmusid füüsilise olendina ainult nägemuse või ettekuulutuse ajal. (Chabad)


Sellegipoolest on nad vaimsed, üleloomulikud olendid, olenemata sellest, kas nad võtavad tegelikult füüsilise kuju või paistavad lihtsalt füüsilise olendina. Aga sellest kõigest täpsemalt juba järgmistes postitustes. Jääge kuuldele! Inglitiib teid valvama!

Ps. Selles postituses on esimest korda kasutatud silti "ingel", kuigi oleme ka varem inglitest kirjutanud. Varasemad inglitest kirjutatud postitused avanevad teiste , üleloomulikusele viitavate siltidega.

Kristlik Mõttevõra