Kristlik Mõttevõra

KES KINNITAB PÜHA VAIMU

30.03.23 11:32 AM By Kristlik Mõttevõra

Ükski autoriteet ega traditsioon ega komme ei ole seatud Püha Vaimu peaks

Jeesus ütles, et Isa saadab tõotatud abi ja see õpetab kõike ja juhatab ning kinnitab. "Aga kui tema, Tõe Vaim, tuleb, juhib ta teid kogu tõesse, sest tema ei räägi iseenesest, vaid ta räägib, mida kuuleb, ja ta kuulutab teile tulevasi asju." Jh 16:13

Te kõik võite oma kinnituse saada Püha Vaimu läbi. Kellegi teise tunnetus ei tee paha, kui seda esineb, aga see kunagi ei lükka ümber sinu isiklikku sisemist, Püha Vaimu poolt sisestatud sõna või ilmutust. "Mu suu räägib tarkusesõnu ja mu südame mõte sügavat tunnetust." Ps 94:4

Ükski inimene ei saa kinnitada Püha Vaimu õigsust või öelda teisele: see ilmutus ei ole sul vaimust või õige!

Püha Vaim ilmutab ise kellele ta tahab ja mida tahab. "Mina olen su sulane; anna mulle arusaamist, et ma tunnetaksin su tunnistusi!" Ps 119:125 ja "siis sa mõistad Issanda kartust ja leiad Jumala tunnetuse." Õp 2:5

Ükski autoriteet ega traditsioon ega komme ei ole seatud Püha Vaimu peaks. "Sest Issand annab tarkuse, tema suust tuleb tunnetus ja arukus." Õp 2:6 "Et anda tema rahvale pääste tunnetus nende pattude andeksandmises." Lk 1:77 "Häda teile, seadusetundjaile, sest te olete ära võtnud tunnetuse võtme; ise te ei ole sisse läinud, ent olete takistanud sisseminejaid!" Lk 11:52. Kuidas saab seda ära võtta ja kes? Üksnes need, kes seavad iseendid kõrgemale Püha Vaimu tegevusest, loovad reegleid ning väldivad tunnetust, mis tuleb kõrgemalt kui nende toimetused.

Jeesus hoiatas ja õpetas ühemõtteliselt "ning tunnetate tõde, ja tõde vabastab teid." Jh 8:32. Teisisõnu, kui keegi püüab teid suruda raamide ja käskude rägastiku, siis teil pole enam vabadust. Millist vabadust? Te ei saa enam kasutada tunnetust, mida Püha Vaim teile isiklikult jagab. Nii lihtne see ongi! Püha Vaimule ei lähe korda inimese seatud reeglistik, vaid elu ja teie vabadus teha seda mida igal hetkel Vaim tahab teis teha ja peab oluliseks.

"Tõe Vaimu, keda maailm ei saa võtta vastu, sest ta ei näe teda ega tunne teda ära. Teie tunnete tema ära, sest ta jääb teie juurde ja on teie sees." Jh 14:7. Seda ta ütles jüngritele. Mitte kõigile, vaid üksnes neile, kes Jeesust ja tema pääste vastu võtsid.

Usklike hulgas on neid, kes täidavad kombeid ja reegleid, kuid nad ei ole Jeesust vastu võtnud, nad ei ole päästetud. Nad ei ole vabad ja seetõttu nad ei tunne ära Püha Vaimu. Nad teavad, et ta on olemas, aga Vaim ei ela nende sees. Kui Püha Vaim elaks nendes, siis nad tunnetaksid ja nad oleksid vabad.

"Tema aga ütles: "Meie isade Jumal on su määranud tunnetama tema tahtmist ja nägema seda Õiget ning kuulma häält tema suust," Ap 22:14. "Oh seda Jumala rikkuse ja tarkuse ja tunnetuse sügavust! Ei suudeta uurida tema kohtumõistmisi ega jälgida tema teed!" Rm 11:33. Paulus siiski tunnustab kui ta ütleb: "Mu vennad, ma olen veendunud, et te olete täidetud headuse ja kõiksugu tunnetusega ning suudate ka üksteist manitseda." Rm 15:15. KÕIKSUGU tunnetust! Võimas, kas pole?! Roomlastel oli kõiksugu tunnetust.

"Aga maine inimene ei võta vastu midagi, mis on Jumala Vaimust, sest see on temale narrus ja ta ei suuda seda tunnetada, sest seda tuleb mõista vaimselt." 1Kr 2:14
 
"Tunnetus teeb suureliseks, aga armastus ehitab," õigustab mõni (1Kr 8:11) ja süüdistab neid, kellel on Jumala vaimu tunnetust, aga tal endal ei ole, sest ta pole ikka veel vabaks saanud ja siis heidab seda ette ja vastandab neile, kelles tunnetust on. Tegelikult tunnetus ei tee suureliseks, sest see teeb sind Jumalale lähedasemaks. Sa oled Jumalale nii lähedal ja sellest nii õnnis ja see ei ole mingi rumalus, vaid Püha Vaimu tarkus ning vägi. Püha Vaim on see, kes valab armastuse südamesse. (Rm 5:5) Aga Püha Vaim ise jagab välja oma äranägemise järgi, "Nii antakse ühele Vaimu kaudu tarkusesõna, teisele aga tunnetusesõna sellesama Vaimu poolt." 1Kr 12:8.

Kui nüüd mõni ütleb veel, et "Armastus ei hääbu kunagi. Olgu ennustused - need kõrvaldatakse, olgu keeled - need vaibuvad, olgu tunnetus - see lõpeb ära." (1Kr 13:8) Siis siinkohal võib öelda, et lõpuajal jahtub paljude armastus. (Mt 24:12)

Ära muretse selle üle, et "Praegu ma tunnetan poolikult, siis aga tunnetan täiesti, nagu minagi olen täiesti tunnetatud." Sest me ei saa kunagi siin tunnetada lõpuni, aga see ei tähenda sugugi seda, et sa peaksid loobuma tunnetamast ja käima usus üksnes traditsioonide ja kommete põhjal. Kui Püha Vaim sulle midagi ilmutab, siis see on otsekui ahhaa efekt ja see on midagi sellist, kus sa koged, Jumal, ma saan sinust aru! "Sest see, kes ütles: "Pimedusest paistku valgus!", on Jumal, kes on hakanud särama meie südames, et tekiks tunnetuse valgus Jeesuse Kristuse isikus olevast Jumala kirkusest." 2Kr 4:6. Jumal särab läbi tunnetuse!

Olgu ka sinu usk "Puhtuses, tunnetuses, pikameelsuses, helduses, Pühas Vaimus, siiras armastuses." 2Kr 6:6 "Jah, nii nagu te olete ülevoolavad usult ja sõnalt ja tunnetuselt ja innukuselt ja meie armastuselt teie vastu, olge ülevoolavad ka selles armastustöös." 2Kr 8:7 Sest vaadake, armastust tuleb SAMUTI tunnetada, "et te suudaksite koos kõigi pühadega tunnetada, milline on armastuse laius ja pikkus ja sügavus ja kõrgus," õpetab Paulus, Ef 3:18. Kuigi armastus on suurem kui tunnetus (Ef 3:19), siis ometi ilma tunnetuseta ei ole võimalik kogeda agape armastust ja seda praktiseerida.  Tunnetus on kanal, mille abil saab Püha Vaimuga koos töötada armastuses ja usus elada. "Ja ma palvetan, et teie armastus üha enam ja enam kasvaks tunnetuses ja kõiksuguses kogemises." Fl 1:9 "et julgustada nende südameid, kes on kokku liidetud armastuses ja täieliku mõistmise kogu rikkuse, Jumala saladuse - Kristuse - tunnetamises," Kl 2:2 ning "kelles peituvad kõik tarkuse ja tunnetuse aarded." (s. 3) Tunnetus on tohutu rikkus!

Ka teie "olete rõivastunud uude inimesse, kes pidevalt uueneb tunnetama oma Looja näo kohaselt." Kl 3:3 "Ja me oleme tunnetanud ja uskunud armastust, mis Jumalal on meie vastu. Jumal on armastus ja kes püsib armastuses, püsib Jumalas ja Jumal püsib temas." 1Jh 4:16

Kristlik Mõttevõra