Kristlik Mõttevõra

KES KEDA

29.08.23 11:32 AM By Kristlik Mõttevõra

Paulus kirjutab: "ma löön oma ihu ja teen ta oma orjaks," 1Kr 9:27. On suur vahe, kas ihu ütleb hingele, mida hing peab ihkama või hing ütleb ihule: "ole tasa, sul ei ole õigust mind käsutada!" Sul ei ole üldse sõnaõigust. Sest ihu ju saab öelda vägagi palju ja sel pole piire, kus see ohjeldamatult kõike nõuab. Seetõttu Paulus kirjutab, et ma ei kuula oma ihu, vaid teen ta alamaks, koguni oma orjaks. Minu hing valitseb ihu üle ja ma kontrollin teda ja ohjeldan tema vajadusi, mitte vastupidi.

Kui ihu ei ole orjaks määratud, on ikka väga raske vaimus käia. Meid on kutsutud käima Vaimus. Selleks tuleb esmalt ihule koht kätte näidata. Mille poolest? Esiteks sõltuvused. Teiseks ohjeldamatud vajadused, liigne toit, laiskus e viitsimatus, jne. Kolmandaks ihu vajaduste kontrollimiseks on parim algus paast. Paast on otsene ihu paika panek. Kuid ilma Vaimu jõuta see on vaid hingeline võit, kui aga teha seda koos Püha Vaimuga, siis selles on Võit. Ihu ei saa ihulikult ohjeldada, vaid üksnes treenida nagu spordis, kasvatatakse ihu võimete suutlikust ihu omaduste abil. Kuid niipea kui trenn läbi, kaob kontroll ja ihu nõuab ikka oma. Seetõttu igasugused ihu (liha) vajadused saab lüüa orjaks vaid Vaimu jõuga, sest vaim on see mis teeb ihu elavaks ja hinge puhtaks. Kuni Teda ei kaasata, on see vaid oma enda ponnistus. Ent niipea, kui Püha Vaimu abil ihuga tegelete, juhtuvad muutused, mis on ju sarnased, mida Jumal teeb inimese ihu tervendades. Ta ju ei tervenda ihu nii nagu arstid, võttes organi ja opereerides selle teise ihu külge. Jumala Vaim tervendab katkise koha ja eemaldab seal mitte vajaliku.

Nii ta saab inimese ihu puhastada ka mistahes sõltuvusest, nt suitsetamine. Hetkega. Kui aga inimene seda üritab liha abil teha, siis ta kasutab meetodeid, kuid tema hing ei suuda ihu sel määral kontrollida, et vabaneda sõltuvusest, ammugi hiljem mitte tagasi langeda. On ju Püha Vaim see, kes elab inimeses ja kui see ihu varem rääkis kõike mis sülg suhu tõi, siis need rumalad sõnad enam ei tule suhu ega üle huulte. See on väga suur ime, mida te näete inimese ihu juures, sest ta kõne ja mõtteviis on uuenenud. Seda meelt uuendati Jumala jõu, tema väe abil. Seetõttu lihas käiva inimese ihu sajatab igal hetkel kuradit, aga seetõttu, et tema ihu kontrollib hinge ja Vaim on surnud. Ent Vaim teeb hinge elavaks ja seab ihu oma kohale, milleks ta määratud on.

Inimesed ei suuda oma ihu kontrollida, sest nende vaim on surnud. Kui aga keegi on vaimu saanud, siis ta saab vahendi, et tulla toime oma ihuga ja see panna tegema seda, mis vaja on, mitte vastupidi.

Oma ihu peksmisest ei ole mingit kasu, see on lihalik. Kuid Vaimu abil ihu juhtides, on ihu üks väga kasulik kaaslane. Niikaua kuni me elame ihus, on meil sellega alati tegemist, sest see tõstab vahel pead, aga siis teate mida teha. Ihu on nagu väike laps kes jonnib ja tahab saada kõike, mida silm ihaldab. Ent teie vaim peab ütlema, mis ta saab ja milleks. Sa võid oma ihule öelda: "Ole hea ja kuula sõna, ära jonni!" Aga mõistagi on ihul vajadused ja hoolitsege tema eest hästi. Mitte nii, et temast saab ilukultuse objekt, vaid ta on igati väärikalt ja kõigile viisakalt kasvatatud, heade kommete poolest eeskujulik.

Kristlik Mõttevõra