Kristlik Mõttevõra

KAS SA TUNNED ENNAST ÄRA?

12.02.23 08:58 AM By Kristlik Mõttevõra

Võrdle end vana loomusega, kas sa tunned veel ennast ära? Kirjuta üles ja jooni läbi kõik see, mida sa varem olid, nüüd aga enam mitte! Vanast pole suurt alles? Aga see ei ole sinu tegu, vaid Kristus, kes on sinus kasvanud ja sinu loomus on sel määral kahanenud. Veel enam. Ta on toonud esile ka sinu temperamendi parimad omadused.

Sa võid koostada nimekirja pahedest, mis varem ohtrasti sinu loomusest välja tungis, nüüd aga on need eemaldatud ja selle asemel näed sa Kristuse iseloomu omadusi, mis regulaarselt määravad sinu igapäeva käitumist ja olemust.

Kas see oli sinu tegu? Ei! Seetõttu tulebki surra mitte üksnes patule, vaid ka Seadusele!

Sa pead valima Vaimu ja elama Vaimus! Sa olid võimetu end muutma, aga Jumala elav vägi tegi seda sinu sees ilma et sa oleks pidanud midagi punnitama. See ei ole temperamendi surm, vaid loomuse kujundamine. Ta ei tee sind iseloomutuks, vaid tegeleb inimese pahelise loomusega.

See on Kristus, kes saab elavaks ja Püha Vaimu läbi elab sinus ja juhib sind kõiges.

Kui sa tunned, et mõni kõver oks punnib ikka veel vastu, siis luba Jumala väel ennast ümber kujundada ja sa varsti märkad tulemust, õigemini sa ei leia enam seda "kõverust" ning saad rõõmustada ja rahu südamesse. Kristusele ei ole midagi võimatut. Ta elab ja ka sina pead elama!

Selliselt sa oledki uus loodu. Mitte üksnes uuestisündinud! Kes sünnib läbi pookimise ja kelle oksa kasvatatakse Kristuse ihu küljes kannatlikult ja põhjalikult võra kujundades. Loomuse muutus on suurim ime, mida Jumal saab teha inimese sees, isegi suurem ime kui ihu tervenemine.

Inimesed mõtlevad: kuidas ma saan ennast paremaks muuta? Ei saagi. Aga Kristus saab. Tule Kristuse ligi ja sa ei jää enam endiseks! Palu teda, et ta kasvaks sinu sees ja anna ennast üle, et tal oleks voli seda teha. Ta teeb seda kindlasti, kui sa palud ja annad võimaluse enda loomust kujundada. See on kristliku elu suur saladus!

"Teil tuleb jätta oma endise eluviisi poolest vana loomus, kes laostub petlike himude käes." Ef 4:22

"Sest seda, milleks Seadus oli võimetu, kuna see oli jõuetu inimloomuse tõttu, on teinud Jumal, kes mõistis patu inimeses surma, läkitades oma Poja patuse loomuse sarnasuses ja patu pärast, et Seaduse nõuded oleksid täidetud meis, kes me ei käi oma loomuse, vaid Vaimu järgi. Sest need, kes elavad loomuse järgi, mõtlevad lihalikke mõtteid, kes aga Vaimu järgi, need Vaimu mõtteid. Sest lihalik mõtteviis on surm, Vaimu mõtteviis aga elu ja rahu; seepärast et lihalik mõtteviis on vaen Jumala vastu, sest ta ei alistu Jumala Seadusele ega suudagi seda. Kes elavad oma loomuse järgi, need ei suuda meeldida Jumalale. Aga teie ei ela oma loomuses, vaid Vaimus, kui Jumala Vaim tõepoolest elab teie sees. Kellel ei ole aga Kristuse Vaimu, see ei ole tema oma. Kui aga Kristus on teie sees, siis on ihu küll patu tõttu surnud, aga Vaim on õiguse tõttu elu. Kui nüüd teis elab selle Vaim, kes Jeesuse surnuist üles äratas, siis see, kes Kristuse surnuist üles äratas, teeb ka teie surelikud ihud elavaks oma Vaimu läbi, kes teis elab. Niisiis, vennad, et me oleme küll võlglased, kuid mitte oma loomusele, et peaksime loomuse järgi elama. Sest kui te oma loomuse järgi elate, siis te surete; kui te aga Vaimu abil ihu teod suretate, siis te elate." Rm 8:3-13

"Seepärast ei tunne me nüüdsest peale kedagi inimliku loomuse poolest; kui me ka oleksime tundnud Kristust inimliku loomuse poolest, siis nüüd me ei tunne teda enam nõnda. Niisiis, kui keegi on Kristuses, siis ta on uus loodu, vana on möödunud, vaata, uus on sündinud." 2Kr 5:16,17

"Nüüd ei ela enam mina, vaid Kristus elab minus. Ja mida ma nüüd elan ihus, seda ma elan usus Jumala Pojasse, kes mind on armastanud ja on iseenese loovutanud minu eest." Gl 2:20

Kristlik Mõttevõra