Kristlik Mõttevõra

KAS TSENSUURIVABA KANAL?

29.08.23 02:18 PM By Kristlik Mõttevõra

Peab tunnistama, et vahel on raske valik kui tahaks öelda "Ei!", aga seetõttu Jumal ongi valinud Kristliku Mõttevõra (KM) kanali, et me ei tsenseeri Jumala sõnumeid. Kirikut ja usuühendused teevad seda regulaarselt läbi mitme filtri ja kogudusele lasevad läbi peamiselt meeldiva sisuga sõna, mis ei tekita inimestes reaktsioone ning liigseid küsimusi. Seetõttu kirikutes jääb kõik nii nagu kirikute juhid tahavad või heaks arvavad, aga mitte nii nagu Püha Vaim ette pani.

Ühte teeme kindlasti, kui meie lehel proovitakse levitada õpetusi, mis on Kristuse vastased või nagu Paulus seda defineeris: "Jah, teist alust ei saa keegi rajada selle kõrvale, mis on juba olemas - see on Jeesus Kristus." Valeõpetuste sõnumid, seda ka osaliselt sisaldavad kommentaarid saavad alati kustutatud. Ainuüksi selletõttu, et need eksitavad ja ehitavad mõne teise aluse peale kui Kristus. Kristlik Mõttevõra töö ei ole vaielda õpetuste üle, kes tahab, see seadku üles oma fännileht ja vaielgu seal.

Teiseks. Eesti ja mitte ainult meie kirikud, on kokku leppinud ühisosas, mis on evangeeliumist kui jäämäe veepealne osa, mida kogudused esitlevad tekstidena "Mida me usume." Nendes seisukohtades on teatud määral kristlaste vahel erinevusi (näiteks ühed ristivad lapsi ja teised ei tee seda), aga enamasti "mida me usume" on kondikava või piltlikult lahja morss. See ei ole isegi "manna", et hoida rahvast elus.
Kristus on taevast alla tulnud elav leib (Jh 6:51), mitte kuivanud leivakoorukesed. Elav leib on värske sõna ja seda ei saagi mõnekümne punktiga piirata. Selle elava leiva juuretis on Püha Vaim, mis ajas kogu aeg uueneb ja mida tuleb toita jahu ehk sõna lisamisega, et see jätkuvalt elavat leiba kergitaks. Kogudus ei pea olema kui orav rattas kinni mõne üksiku õpetustega, sest nendes kinni joostes tekib tahes tahtmata beebikristlik olukord, lapsed hoiavad mänguasja teiste eest: see on minu oma! See ei ole ju elav leib!

On kogudusi, kus teile ühtelugu korrutatakse seda sama ja see õpetus on kui vana maja lõputu renoveerimine, usk lipp-lipi peal. Jeesus hoiatas selle eest. Ta ütles: "Keegi ei paika vanutamata riidetükiga vana kuube, muidu paik rebeneb selle küljest, uus vanast, ja auk läheb veel suuremaks." Mk 2:21. See must auk meenutab tihtilugu suurt palki silmas. Kui pastorid kohtavad või kutsuvad kogudusse mõne elava leiva tooja kuskilt kaugemalt, väljast poolt kogudust, siis tabab neid vaimulik šokk, milles selgub et kogudus on tegelikult alasti. Johannes kirjutas "sa ei teagi, et sa oled vilets ja armetu ja vaene ja pime ja ALASTI." (Ilm 3:17) Jeesus selgitas seda juba tollal vaimulikele juhtidele "Ja keegi ei vala värsket veini vanadesse nahklähkritesse, muidu värske vein rebestab lähkrid ja voolab maha ning lähkrid muutuvad kõlbmatuks," Lk 5:37. Meie ei saagi valada värsket veini vanadesse nahklähkritesse, kuna seda ei võeta vastu. Ent see ei takista Jumalat. Tema sõna levib ja sellest räägitakse. On näha, kui mõne aja pärast kuskil samast asjast räägitakse, millest KM jälgijad juba teavad ning see tuleb vägagi tuttav ette? Seega lootust on. KM külvab, Jumal laseb kasvada.

Kolmandaks, mida märkida on see, et me kuulutame evangeeliumi kõiges, millest piibel kirjutab läbivalt, ja see evangeelium ei ole üksnes kolme punkti formalism et saada päästetud. Kõigele vaatamata on pääste KM lehel esikohal. Ent Jeesus ja tema jüngrid tutvustasid ja kirjutasid palju enam ja mõistagi sellest, mis saab edasi Jumala riigis olema neile, keda päästetakse, mitte üksnes päevani kui inimene evangeeliumi vastu võtab. Kristliku igavese elu mõte ei ole nii lühike. Nii Kristus kui prohvetid on kirjutanud ja pühendanud väga palju järgnevale. Ütleks isegi nii, et see on jäämäe veealune osa, aga mis saab toimuma edasi?! Meeleparandus ja taevasse jõudmine on alles kõigi asjade algus. Jumal on sealt alates paljud asjad avalikuks teinud. Kirikutes sellest ei taheta rääkida, kuna see on lõpuajale järgnev teema ning selles ei suuda vaimulikud juhid kokku leppida vastupidiselt tekstidele - mida me usume, seetõttu ei jutlustata lõpuajast ega sellele järgnevast. Aga! see ei takista Püha Vaimul seda tutvustamast kanalites, mida ei tsenseerita.

KM ei tsenseeri Püha Vaimu sõnumeid.

Sageli on need nii üllatavad, värsked ja tervemõistuslikud, et jääb vaid imestada, miks kristlased sellest ei mõtle? Mida nende usuportfellis üldse leida võib? Kui kirikud peavad seda ebamugavaks, ära liiga palju mõtle ja küsi, ja see raskesti haakub nende õpetuste ning konfessiooni väärtusega. Alates 4. sajandist, kui kirikud said võimu juurde, pandi palju kõrvale ja jäeti inimesed teadmatusse sadadeks aastateks. Kirikute õpetustes on fookus traditsioonidel. Püha Vaimul ei ole mingit traditsiooni! Ta on elav vaim ja loov ning teeb just seda nende inimeste läbi, kes on valmis Püha Vaimu ära kuulama. (Gl 1:16) Eriti kui see kanal ei tsenseeri Vaimu antud sõnumeid. Seetõttu te saate ka siin - KM lehel värsket sõna, mis on elav leib, ja mõistagi evangeeliumi, mis ei ole primitiivne, vaid on tõesti laiahaardeline ja tutvustab Jumala suurust ja kiidetavust, millest prohvetid kirjutasid, mida Jeesus lubas ja mida ta alles kavatseb teha.

Kristlik Mõttevõra