Kristlik Mõttevõra

KAS EESTLASI TÕUSEB ELLU

29.08.23 10:53 AM By Kristlik Mõttevõra

Johannes ütleb otse välja Ilmutuse 20,5: "Aga muud surnud ei tõusnud ellu." Mis see küll peaks tähendama? Ellu tõusevad vaid osa surnuid, kes olid Seaduse kuulekad ja sõna tegijad. Surnute ülestõusmine ei käi kõigi surnute kohta! Ammugi Kristuses surnute e kristlaste kohta! Seetõttu surnutel tuleb vahet teha. ÜKSNES KÕIK NEED kes ellu tõusevad, nende tegude üle peetakse ka kohut.

Teie üle ei peeta kohut, sest te olete usust õiged ja päästetud ei lähe kohtu alla. Kes aga tegudele lootis (s.t juutide käsiseadus), eks see peab minema kohtu alla. Teie aga elate nüüd ja elate seda igavesti!

Niisiis, surnute üle mõistetakse kohut tegude järgi. Üksnes nende üle, kes surid enne Jeesust ja nende juutide üle, kes elavad ikka veel käsust. Teiste surnutega on asi juba otsustatud, seetõttu on öeldud veel, et muud surnud ei tõuse ellu. Jeesus kuulutas evangeeliumi surnutele. "Sest just selleks on ka surnutele kuulutatud evangeeliumi, et nende üle mõistetaks kohut küll nagu inimeste üle lihas, aga nad elaksid vaimus nagu Jumal." (1Pe 4:6) Täna surres ilma Jeesuseta, ei ole sel mingit seost ja see ei ole lootus.

Ei ole ka põhjust arvata ega rääkida, et kristlasena surnud tõusevad üles ja ammugi, et nende üle mõistetakse kohut. Ega ikka ei tõuse küll ja ei mõisteta. Kuna nad on juba usust päästetud ja taevas, ootavad järgi kõiki teisi, kes veel päästetakse.

Eestlaste haudadest ei tõuse ellu mitte keegi. Vahel vaimulikud räägivad matustel, et viimsel päeval äratatakse üles. Mis on asjakohatu. Kui surnu oli kristlane, siis ta on juba taevas, kõik, kes võtsid Jeesuse vastu. Kui ta ei võtnud, siis ei ole tal lootust ka surnute ülestõusmisega, mil tõusevad üles need, kes surid enne Kristust. See on nii ilmselge, loogiline ja piibellik, kui aga inimesed aetakse matustel segadusse, siis, miks üldse uskuda päästet, kui läbi surnute ülestõusmise nii või teisiti pääseb?

Evangeeliumi mõte ei ole surra ja oodata surnute ülestõusmist. Kes võttis Jeesuse vastu, selle hing läheb taevasse kas otsekohe kui ta sureb või ülesvõtmise päeval, kui Jeesus tuleb järgi ja viib ta elavalt kaasa ja need kõik kaasa kistud ei näe isegi surma. See on osa evangeeliumist. Sured või ei sure, ikka oled päästetud juhul, kui Päästja vastu võtsid.

Kristlik Mõttevõra