Kristlik Mõttevõra

JUMALA SÕBRAD JA VAENLASED

14.02.23 06:47 PM By Kristlik Mõttevõra

Jaakobuse 4 ptk 4 salmi on tihti kasutatud meelevaldselt, vastandades kristlast neile, kes seda pole. Seda väga sageli kahjuks kohtab. Selline suhtumine ei ole evangeeliumi mõte ega ka apostlite mõte kunagi olnud. Inimene ei ole inimese vaenlane. Jeesus ütles, et neil tuleb minna kogu maailma ja kuulutada evangeeliumi, mitte otsida vastasseisu ja kuulutada, et te kõik olete meie vaenlased. Milles siis asi on?

Eelkõige tõlkes ja kui seda mõtet meelevaldselt laiendada, ongi asi täiesti metsas, nagu ütleb vanarahvas. Jaakobus ütleb seal (kreeka k): "μοιχοὶ καὶ μοιχαλίδες οὐκ οἴδατε ὅτι ἡ φιλία τοῦ κόσμου ἔχθρα τοῦ θεοῦ ἐστιν ὃς ἂν οὖν βουληθῇ φίλος εἶναι τοῦ κόσμου ἐχθρὸς τοῦ θεοῦ καθίσταται".

Ta ütleb "κόσμος" ja sellega määratakse ära kõiki neid, kellel on armastus ("φιλία") kosmose vastu, mille all tuleb mõista tähtede kummardamist, deemonite teenimist ja tema loodud tulnukate ülistamist ning kummardamist, mida leidub Universumis. Kõik see tuleb kosmosest! Just seda Jaakobus peabki silmas ja otsesõnu, millest hoiduda.

Tõepoolest, kui inimesed armastavad Looja asemel loodut, siis sellega nad seavad ennast Jumala vaenlaseks.

Planeedid iseenesest ei ole Jumala vaenlased, vaid looming, aga loomingu kummardamine ja usu rituaalid kindlasti on kurjast, nii samuti kogu deemonlik vägi ja tema poolt loodud olendid sh maavälised k.a tulnukad. Just seda hoiatab Jaakobus. Kes kosmost armastab, selle sõber Jumal ei ole.

Kuid kindlasti ei ole inimesed kristlaste vaenlased, isegi siis kui nad on eksiteel ja kummardavad kosmost. Kõik inimesed on Jumala poolt armastatud ja evangeelium on selle tõend, aga nad vajavad päästet. Neile tulebki öelda, et teie ei ole Jumala vaenlased, ammugi meie vaenlased. Samas piibel ütleb, ärge kummardage deemonit, maage, nõidu ega tulnukaid, mitte kedagi, keda teenivad ebajumalate kummardajad, sest seda tehes te seate ennast Jumala vaenlaseks!

"Kas te siis ei tea, et sõprus maailmaga on vaen Jumalaga? Kes iganes eelistab olla maailma sõber, seab end Jumala vaenlaseks." Jk 4:4
Ja muide "φίλος" (filos + ho kosmos), mida kreeka keelest on tõlgitud eesti keelde kui "sõber", "sõbralik", see algkeeles on palju tähendusrikkam ja laiem. Paljud teist teavad ka seda, et kreeka keeles on armastuse kirjeldamiseks mitmed spetsiifilised sõnad, sealhulgas juba mainitud "filia", aga ka "agape" "eros". Sõber on armastusväärne hoiak inimese vastu, aga mitte kosmose ja kogu Taeva aluste tegelaste vastu.

"Nii läks täide kirjasõna, mis ütleb: "Aabraham uskus Jumalat ja see arvati talle õiguseks ning teda hüüti Jumala sõbraks."" Jk 2:23 Miks? Sest ta ei kummardanud kosmost, vaid Jumalat.

"Meil ei tule ju võidelda inimestega, (σάρκα, sarx e liha), vaid meelevaldade ja võimudega, selle pimeduse maailma valitsejatega, kurjade taevaaluste vaimudega." Ef 6:12

"Teie olete mu sõbrad, kui te teete, mida ma teid käsin." Jh 15:14 ütles Jeesus jüngritele, seda omavahel. Selle mõte ei olnud käskimine, vaid armastamine. Ta rääkis seal armastusest ja ütles muuhulgas, et ma annan teile uue käsu. (Jh 13:34) Armastage üksteist ja nagu tema on jüngreid armastanud. Kuid ta rääkis agape armastusest, mitte filiast! Agape armastus on kõrgem standard kui inimeste vaheline armastus või sõprus. Kui teil on agape, siis te olete Jumala sõbrad. (Jh 15:14)

Kristlik Mõttevõra