Kristlik Mõttevõra

JUMALA RIIKI VÕI IKKA EVANGEELIUMI?

16.09.21 08:55 AM By Kristlik Mõttevõra

MIDA ON KIRJUTATUD EVANGEELIUMI KUULUTAMISEST

Esimest korda läkitas Jeesus jüngreid evangeeliumi kuulutama alles pärast ülestõusmist. See on väga oluline selgeks teha! Miks? Paraku evangeliseerimise praktika on kogudustes segi nagu puder ja kapsad ja õpetused segadust tekitavad.


Pange nüüd hästi tähele. Enne kui Jeesus ei olnud ülestõusnud, ei saanudki evangeeliumi kuulutada, sest selle vormistusega polnud veel asi läbi saanud. Kõik eelnevad korrad, kus ta enne ristisurma läkitas jüngreid, kuulutasid need siiski peagi saabuvast Jumala riigist v tulekust ja käisid eestpalvetamas. Jüngritel polnud veel kogemust, kuidas evangeelium sisu poolest toimib!


Kuid jüngrid said kuulutamise praktikat ning Jeesuselt kaasa ka väe ja meelevalla nagu piibel kirjeldab ja seetõttu tegid haiged terveks.
Kuid evangeeliumi kuulutamine ei tähenda automaatselt tervenemist, et kui ime ei esine, siis pole mõtet kuulutada. Ei. Kirjutatud on, et evangeeliumi kuulutamist kinnitatakse tunnustähtedega, kuid see ei ole ilmtingimata sellega kaasnev. Kui Jumal teeb tunnustähti, siis on see tema otsus ja on hästi. Kui tunnustähti ei järgne, on samuti hästi. Kusjuures kõige suurem ime toimub inimese hingega.


Teadupärast läbi ajaloo on inimesed saanud päästetud, kuid vähesed neist on isiklikult kogenud tervenemist. Tervenemised toimuvad ikka ja alati väe avalduse ja usu koosmõjul, täiesti eraldiseisvalt, ega eelda ilmtingimata evangeeliumi kuulutust.


Seetõttu on ka väga palju neid kes said terveks, aga ei jäänud lõpuni usku; veel enam on siiski neid, kes ei saanud küll terveks, aga neist said ustavad usklikud. On nii ja ka teisiti. Ei ole üksnes nii, et kui evangeeliumi kuulutatakse, aga selle juures inimesed terveks ei saa, siis on kuulutus ebaõnnestunud v poolik v valesti tehtud ja see v teine isik v kuulutaja pole päris õige või ei ole evangelist! Ei. Miks? Sest tervenemine ei päästa hinge, aga kõik kes evangeeliumi vastu võtsid, said päästetud.


Evangeeliumi põhituum on eelkõige hingede pääste põrgust ja Jumalaga lepitamine e uue lepingu kuulutamine.


Seetõttu ei ole kirjutatud, et minge kõike maailma ja tehke kõik terveks. Kuid kirjutatud on, minge kõike maailma ja kuulutage evangeeliumi kogu loodule! Miks? Usk tuleb kuulutusest. (Rm 10:17) Kui te seda ei tee, siis evangeeliumi mõte ei saa edastatatud. Seetõttu võimalusel kuulutage, kuna meil on alati paras aeg (Jh 7:6) ja ärge muretsege tunnustähtede pärast. Kui neid järgneb, siis oli neid sel korral vaja; kui aga mitte, siis Issand ei pidanud vajalikuks. Teilt ei nõutagi tunnustähti, vaid evangeeliumi sõna kuulutamist, Mk 16:25. Tunnustähtedega tegeleb Issand (loe s 20), kes usuvad tunnustähti.


Seetõttu ära mõtle, et evangeeliumi kuulutamine on evangelisti töö, kuna tal on selleks võidmine. Nii see kindlasti ei olnud mõeldud.
Evangeeliumi saab kuulutada iga kristlane, kes on isiklikult pääste vastu võtnud ja teab millest ta räägib. Kui sina oled päästetud, siis ka sina saad lihtsalt kuulutada e rääkida rõõmusõnu kõigile, aga kõige muu eest hoolitseb juba Issand.


Ps.
KM kodulehe teemalehel evangeelium, ei ole tervenemisest sõnagi v seda lisatud. Kuna see on valikuline, n-ö Issand ise vaatab, kas ta saadab tunnustähti v mitte; see ei ole garanteeritud v lepingupunkt. Kuid imed ja tunnustähed esinevad väga sageli Jumala väe kohalolu ja usu korral just evangeeliumi kuulutamisel! (Loe lisaks ka Apostlite teod.) Niisamuti kui Jumal teeb inimesi terveks ka siis, kui nad ei ole evangeeliumi kuulnud v ei võta seda vastu. Jumal ei kahetse ju oma armuande. Rm 11:29

Kristlik Mõttevõra