Kristlik Mõttevõra

JUMAL SURVESTAB TÜRGIT

14.02.23 07:01 PM By Kristlik Mõttevõra

Jumala vastus süüta ohvrite vere eest

Vaadates seda kõike, mida Türgi president ja valitus korda saadab, ei imesta, kui Türgi maavärina põhjustas Jumal. On ju teada Türgi kahepalgelisus, hoolimatus teiste rahvaste suhtes, turvalisusega kauplemine (Soome, Rootsi), kurdide vaenamine, sõja arvelt rikastumine Ukraina viljatehingute abil. Jumal näeb kuidas ühelt poolt Türgi justkui näpu otsast aitab ukrainlasi, kuid vähem räägitakse rahvusvahelises meedias sellest, kuidas Türgi annab venelastele tehnoloogilist varustust relvastuse tootmiseks, mis on kordades suurem ja selline "abi" üha pikendab Ukraina sõja kulgemist, möönavad Ukraina sõltumatu meedia esindajad. Pole raske arvata, et Jumalale selline Türgi asjasse sekkumine ei ole vastuvõetav ja üks viis, kuidas Jumal asja ära korraldab on maavärin. Kui see hoiatus ei toimi, tuleb nähtavasti veel.

Videos lühidalt: Eelmisel aastal eksportisid Türgi ettevõtted kümnete miljonite dollarite eest autosid, elektroonikat, varuosi ja muid Venemaale oma relvajõududele vajalikke kaupu. Sellest teatas RBC-Ukraine viitega The Wall Street Journalile. WSJ märgib, et see näitab Venemaa Föderatsiooni võimet oma sõjalisi tegevusi õhutada, hoolimata rahvusvahelistest sanktsioonidest. Andmed näitavad, et vähemalt 13 Türgi ettevõtet on eksportinud kaupu kokku vähemalt 18,5 miljoni dollari väärtuses kümnele Venemaa ettevõttele, kes on sanktsioonide all.

"Vaadates neid video postitusi, kus türklased kaevavad rusude alt välja ohvreid, siis, olgu teil teada, et seda teevad ukrainlased juba aasta! Kuidas ukrainlased kannavad välja oma vigaseid ja surnuid lapsi pommivaremetest. Sajad tuhanded ohvrid ja miljonid koduta inimesed. Kui varem ei jõudnud see kohale, siis nüüd jõudis "sõda" kindlasti oma hoovi peale! Kuid selline reaalsus valitseb iga päev Ukrainas, kus üha uued vanemad peavad süles kandma oma hukkunud lapsi ja ahastama! Kuidas te küll varem silma kinni pigistasite?! Te ikka veel müüte relvi venelastele, et see tapatalgu üha edasi kestaks?"


Kuigi Türgi on võtnud Ukrainat toetava seisukoha, üritab ta geopoliitilistel põhjustel tegutseda ka "tasakaalustatult" või ütleks pragmaatiliselt. Türgi ei ole ühinenud USA ja EL-i poolt Venemaale kehtestatud sanktsioonidega. Seoses EL-i sanktsioonidega on Türgi seisukohal, et EL on Türgi EL-i kandidaatriigi staatuse täielikult unustanud ja EL ei saa mõistlikult eeldada, et Türgi järgib vahepeal ELi sanktsioonipoliitikat. Siiani on Türgi suutnud seda lähenemisviisi jätkata, kuid see võib sõja jätkudes osutuda keeruliseks, eriti kui Venemaa eskaleerub veelgi. Selliselt Türgi valitsus soosib sõda ja oma tegevusega Venemaalt ostes, aga eelkõige Venemaale tehnoloogiat müües aidanud ja kaudselt põhjustanud sadu tuhandeid ohvreid Ukrainas, tapetud nii lapsi kui nende vanemaid, kes sellega loodud relvastuse läbi hukkuvad. Maavärin on Jumala vastus nende süüta ohvrite vere eest!


Jumal on alati selliselt toiminud läbi kogu piibliajaloo, olulistes sündmustes ning piibel kirjeldab väga palju just nendest olukordadest, mil Jumal tekitab maavärinad. Sageli hoiatuseks, aga ka hävitamiseks. Jeesus hoiatas, et lõpuajal on paiguti maavärinad. (Mt 24:7, Mk 13:8, Lk 21:11) Miks? Selle läbi Jumal nuhtleb rahvaid ja nende valitsusi, kes ohtrasti kurja teevad, rikastuvad üha uute tapetute arvelt ja just sel mole soosivad türklased ukrainlaste kannatusi. Kui Türgi ei lõpeta relvatarneid venelastele, võib piirkonda tabada uus maavärin.


Türgi avalik arusaam sõjast

Kasulik oleks teha paar tähelepanekut selle kohta, kuidas Türgi avalikkus sõda tajub. Sõja alguses domineerisid peavoolumeedias need, kes kuuluvad “euraasia” koolkonda, propageerides häid suhteid Venemaaga, olles samas skeptilised USA ja teiste NATO liitlastega koos tegutsemise vajalikkuse suhtes. Viimaste aastate pingeliste suhete tõttu USA-ga on NATO avalikkuse toetus Türgis kannatada saanud, kuna NATO-t kiputakse tajuma kahepoolsete suhete prismast USAga. Seetõttu olid seisukohad suhteliselt venemeelsemad.

Sõltumata mis tahes erakondlikust kuuluvusest on Türgi üldine meeleolu mõnevõrra kibe, kuna USA toetab Süürias PYD/YPG-d, kes on seotud PKK-ga, mis on nii USA kui ka EL poolt terroriorganisatsioonina loetletud. Avalikes aruteludes kujutati Ukrainat riigina, mida lääneriigid kasutasid või manipuleerisid oma ambitsioonides, et Venemaa ümber piirata. Selle seisukoha järgi oli sõda lääne provokatsioonide tagajärg, mis ei andnud Putinile muud valikut, kui alustada "sõjalisi operatsioone" Ukrainas. (Toim: Teisisõnu õigustati.) Nad eeldasid, et Putin võidab mõne nädalaga, kui mitte päevaga, mis oleks hoop Lääne, eriti USA usaldusväärsusele ja mainele. Kuid Venemaa kehv sõjaline jõudlus on nende ringkondade jaoks pettumuse allikaks.


Loe lisaks piibli kirjakohad:


"Maa värises - ja tekkis hirm Jumala ees!" 1Sm 14:15.
"Siis värises ja vabises maa, taeva alused kõikusid ja põrusid, sest ta viha süttis." 2Sm 22:8
"Siis värises ja vabises maa, mägede alused kõikusid ja põrusid üksteise vastu, sest ta viha süttis." Ps 18:8
"Siis värises maa ja taevadki tilkusid Jumala ees, Siinai värises Jumala ees, Iisraeli Jumala ees!" Ps 68:9
"Su müristamise hääl kostis tuulepöörises; välgud valgustasid maailma; maa värises ja vabises." Ps 77:19
"Ja ennäe, templi vahevaip kärises ülalt alla kaheks ja maa värises ja kaljud murdusid." Mt 27:51
"Aga äkitselt sündis nii suur maavärisemine, et vangihoone alused vappusid. Ja otsekohe avanesid kõik uksed ja kõikide köidikud pääsesid valla." Ap 16:26
"Usus langesid Jeeriko müürid, kui seitse päeva oli käidud nende ümber." Hb11:30
"Maa värises oma elanike pärast ja häbi kattis kogu Jaakobi soo." 1Mak 1:28

Vaata lisaks, mille poolest Türgi on sõltuv Venemaast: WSJ

Kristlik Mõttevõra