Kristlik Mõttevõra

JEESUSE VAIM

03.10.23 09:01 AM By Kristlik Mõttevõra

Lisaks Püha Vaimule on kristlases ka Kristuse vaim. Ta tuli meie juurde.

Usuteel, vaimus käimine ei ole üksnes innustus ja üles õhutamine, vaid üsna tihti tuleb ette ka keelamist. Uus leping õpetab, et meie sees ei ole üksnes Püha Vaim, vaid ka Kristuse vaim. Mõned teist teavad, et Püha Vaim võib vahel keelata. Iseasi on see, kas me kuulame teda või üldse tähele paneme ja oskame märgata. Oleme sageli üli innukad ja agarad, aga Püha Vaim võib meile öelda: tee seda teisiti või jäta tegemata!

Mõned kindlasti ei tunnista seda seisukohta, et koos Püha Vaimuga on kristlases ka Kristuse vaim. Kuna nad ei suuda uskuda, et Kristus võib olla Vaimu läbi kohal samal ajal kui ta taevas on. Nad küll tunnistavad Püha Vaimu ja välja valamist nelipühapäeval; aga küsivad, tooge näide, kus Kristuse vaim on piiblis midagi öelnud ilma Kristuse ilmumata. Palun väga!

Jeesuse jüngrid käisid päevast päeva ja te võite lugeda kuidas Püha Vaim keelas neil sõna rääkimast Aasias. (Ap 16:6) Selle mõte ei olnud kuidagi vastuolus evangeeliumi levitamisega, vaid nad pidid lähtuma Jumala tegevuskavast ja liikuma selle alusel. Arst Luukas kirjutab väga täpselt. Ta ütleb: "
Kui nad jõudsid Müüsiani, püüdsid nad matkata Bitüüniasse, aga Jeesuse Vaim ei lubanud." (Ap 16:7)

Luukas kirjutab Apostlite 16:5, et Püha Vaim oli keelanud. Nüüd aga kirjutab ta, et Jeesuse vaim ei lubanud. Need ei ole üks ja sama vaim. Seal ei ilmunud neil Jeesus nagu see juhtus Tibeeria järve rannal. Kui aga Jeesus ei ilmunud ja see ei olnud ka Püha Vaim, siis kuidas sai Jeesuse vaim neile midagi rääkida?

Apostlite õpetuses eristub selgelt mudel, et lisaks Püha Vaimule on kristlases ka Kristuse vaim, kes tuleb koos Püha Vaimuga inimese sisse. Ühest küljest on Kristus taevas, vahel ta ilmub ihulikult, aga enamus ajast on ta koos meiega! Koos meiega. Kus? Püha Vaimu templis, mis on meie ihu. Ka Jumal oli templis oma vaimu läbi, kui ta samal ajal oli ka taevas. Selles ei ole midagi uut. Vastupidi, see on piibellik.

Seda kahjuks ei õpetata, sest see läheb vastuollu kiriku traditsioonide ja eesmärkidega (võim). Sest kuidas sa paned inimest kuulama ja alluma, kui ta ütleb sulle: Kristus keelas mind. Kristus teebki seda aeg ajalt.

Hästi. Püha Vaim keelab ka vahel, aga siis öeldakse: oled sa ikka kindel? Tegelikult on need isikud meie sees, sest kui meie sees ei ole Kristust, siis me ei saa olla ka preestrid (1Pt 2:9). Meil ei oleks siis võimalik olla Isaga ühenduses. Siis nad ütlevad teile traditsioonidest lähtudes, et kirikus on preestrid ja teie peate neid kuulama! Sellega on aga jutt lõpetatud. Selge pilt. Asi on inimeste poolt koostatud doktriinides, mitte apostlite tegudes ega õpetustes, mida viimased tegid ja millest tunnistab Uus Testament.

Niisiis. Jumal on tegelikult teie ihu muutnud Püha Vaimu templiks ja teie sees on koos Püha Vaimuga ka Jeesuse vaim, kes on uks ja tee Isa ette, mitte üksnes tulevikus, vaid iga päev, teie palvetes. Kui Püha Vaim keelab, siis seda ei tee ta omal äranägemisel, vaid ta edastab seda, mida Isa või Poeg tahab läbi viia. Seda sama ka inimese isiklikus plaanis, mitte üksnes koguduse tegevuse juhtimises.

Tänane kirjakoht on tõend sellest, et sa võid saada korralduse Püha Vaimult, aga ta räägib Kristuse eest. Arst Luukas on selle olukorra kirja pannud ja see on must valgel kirjas. Jeesuse vaim on ka sinu sees. Ta võib sinu vastu rääkida ja tegelikult teeb ta seda iga päev läbi Püha Vaimu, kes on tema tunnistaja.

Oleme eelpool avaldatud postitustes märkinud kirjakohad, mis kinnitavad seda, et Kristuse vaim on kohal. Meil on Issand ja teda tuleb panna tähele ja kuulata. Mitte üksnes ära kuulata, vaid ka teha, mida ta ütleb. Püha Vaim juhib meid tõesse, aga tõde on Kristus. Te olete ühendatud Jumalaga ja Jeesuse vaim on uks, mille kaudu te pääsete armu aujärje ette. Teile on õpetatud, et paluge Jeesuse nimel. Kui te seda teete, siis teie esindaja ja advokaat on Jeesus. Seetõtttu Jeesus ütles, et paluge mida iganes ja see sünnib teile.


Jh 14:23 "Jeesus vastas talle: "Kui keegi armastab mind, küll ta peab minu sõna, ja minu Isa armastab teda ja me tuleme ja teeme eluaseme tema juurde."
Jh 16:13 "Aga kui tema, Tõe Vaim, tuleb, juhib ta teid kogu tõesse, sest
tema ei räägi iseenesest, vaid ta räägib, mida kuuleb, ja ta kuulutab teile tulevasi asju."

Rm 8:9 "Aga teie ei ela oma loomuses, vaid Vaimus, kui Jumala Vaim tõepoolest elab teie sees. Kellel ei ole aga Kristuse Vaimu, see ei ole tema oma."
Fl 1:19 "Sest ma tean, et see tuleb mulle päästeks teie eestpalve ja J
eesuse Kristuse Vaimu abi kaudu."


***


Uus tempel on tegelikult analoogne vana templiga.

Loe lisaks: PÜHA VAIMU TEMPEL VS SAALOMONI TEMPEL

Kristlik Mõttevõra