Kristlik Mõttevõra

IHNUS

14.09.21 08:26 AM By Kristlik Mõttevõra

KARDA IHNUST KUI TULD

Ihnuse olemus tuleb esile siis, kui midagi ära anda osutub raskeks. Millesse süda kiindunud on.


Ihnus ei ole see olukord, kui keegi on ahne ja tahab sinu vara ja ta teeskleb selleks ning väidab, et tal ei ole seda ja üksnes sina pead aitama! Kui sa ei tee seda, et siis sa oled ihne? Ei. See on nõidus, manipulatsioon. Tehke vahet!


Kuid ihnus on kindlasti see, kui kellgil on raha või ta saaks aidata küll, aga ta mõtleb, et õieti pole endalgi teist.


Klassikaline hea näide eestlaste puhul Oskar Lutsu raamatust v filmist Suvi. Tõnisson ei tahtnud Tootsi aidata. Toots ütles: Tõnisson, ära tee pattu, kanna oma hinge eest hoolt. Väga täpne diagnoos Tõnissoni hinge olukorrale ja ellu suhtumises, kas pole? Ta hing on seotud raha külge ja ei mõista, et on seotud kurjaga.


Ihnus on raske patt ja ihned ei päri Jumala riiki, 1Kr 6:10; Ef 5:5. Ihnus on väga ohtlik hingele, kuna on üks salajastest pattudest (Ps 19:13), aga Jumala ees ei jää mitte mistki varjatuks. (Lk12:2)


Ihnusest on vaja iga hinna eest vabaneda, sest neid ootab ees karistus ja Jumala viha.


Ihnus esineb ka näiliselt kahjutu ilminguna, milleks on kokkuhoid või rahade nn planeerimine. Need ei ole iseenesest valed, vaid ihnus avaldub siis, kui need isikud saaksid oma plaane muuta, aga jätavad abilise hätta.


Ihned eksivad eelkõige puudustkannatava inimese vastu. Kui sa näed oma ligimest hädas, aga sulged oma finantsid, kuigi sa saaksid teda aidata. Aga ka tavalises olukorras, kus sa võiksid midagi anda oma ligimesele, kus sa näed seda vajadust, samas see inimene ei pruugi küsida midagi. Kuid piibel hoiatab, kes "näeb" oma venna puuduses, mis saab alguse nägemisest. "Kui nüüd kellelgi on selle maailma vara ja ta näeb oma venna olevat puuduses, ent lukustab oma südame tema eest - kuidas saab Jumala armastus jääda temasse?" 1Jh 3:17


Samuti olukorras, kus süda ütleb, anna see kõik, aga peas keerleb mõte, ma annan osa, osa jätan endale.


Siin juures tuletame meelde, et Püha Vaimu väe ligiduses võib sellise patu tõttu surma saada. See juhtus Hananiase ja tema naise Safiiraga, kes panid osa vara apostlite jalgade ette, aga osa toimetasid kõrvale, mis on ihnus. Kui nad siis mõlemad valetasid, et see annetus ongi kogu raha müüdud vara eest, kukkusid nad otsekohe surnult maha. (vt Apostlite teod 5 ptk) Ihnus hukutab ka reaalselt Jumala väe ligiolus.
Kui sulle meenub et sa oleks saanud aidata, aga sa jätsid tegemata, sest otsisid ettekäände, siis, see oligi ihnus, mis sind mõjutas. See on deemonlik vaim.


Kristlastena me arvame, et me ei ole ihned, aga kui sa koguduse korjanduse karpi pannes oled mõelnud, et sa saad selle eest endale midagi muud lubada ja nii vähendasid oma annetust, siis, see oli ihnus, mis sind seda otsust tegema pani. Kui see kohe ei tapa, siis viib põrgusse varem või hiljem.


See ära antav raha võis sind kurvaks teha, nagu juhtus rikka mehega, kes küsis, mida ma pean tegema et pääseda. Jeesus ütles, et jaga oma vara ära, siis sul on vara. Miks? Sest selle mehe süda oli vara küljes kinni. Võibolla oli ta tubli usklik, regulaarne annetaja, aga ta võis jätta hädasolija üksi, kuigi ta oleks saanud aidata. Me ei tea seda, aga Jeesus nägi läbi mehe hinge olukorda. Selle mehe puhul aitas päästa hinge hukust vaid väga suur varaline loovutus. Üldjuhul aitab juba väike muutus. Väike annetus rebib maha kuradi vaimsed ahelad ja vabastab.
Kui sa koged, et sul on ihnuse patt või kalduvus, siis sa pead meelt parandama. Kuidas? Võta ja anneta kuhu vaja. Kus on vajadused. Sellega sa võtad ihnuse deemonil mõjujõu ära oma hingest ja ühtlasi palu ka andeks oma patt. Tee need kaks asja. Mõlemad!


Sa saad kohe teha annetuse, siis Jumal võtab sind tõsiselt, et see ei ole järjekordne nö meeleparanduse kavatsus, mille sa varsti unustad, aga tee otsekohe, kus on seda ammu vajatud ja palutud, kuid sa oled vältinud raha andmist.


Kui sa tunned, et ihnus jälle tuleb sind kiusama, siis anneta veel rohkem.


Mõistus vaidleb: ära tee seda! Aga see on deemon, kes pähe istub. Sa saad vabaks juhul, kui sa annetad ja annad rohkem, ka oma piskust.
See naine kes andis vaid 2 leptonit, andis kõik. Mis ei tähenda, et sa peaksid kõik andma (!), aga, kui su süda on varandusest sõltuv, siis ta ei ole sõltuv "igapävasest leivast" millest Jeesus palvetas ja õpetas jüngreid, et anna meile igapäevane leib täna!


Jumal oleks saanud Sarepta naisele anda ka suure koguse õli ja jahu, n-ö varuga; aga ta andis iga kord v täitis nõu sellel hetkel, kui sellest nõust jahu ära kasutati. Mõtle sellele?


Kui Jumal on andnud sulle mõtte, et tuleb oma vara jagada, siis sul on suur probleem ja parem on see probleem lahendada, kui kaotada oma hing. 


  • Kuid tunne ära, kas see oli Jumala tahe, sest kui see vara tegi südame mustaks, siis oli kutse Jumalast. Kui see vara ei mõjuta sinu südame olukorda, siis oli see vale vaim, aga võib-olla ka liiga väike summa et sind ihnusest vabastada? Katsu vaimud läbi. Mida sa mõtlesid ja otsustasid, mille alusel. Sealt sa leiad oma hingele vastused, mida täpselt ette võtta ja pea nõu Püha Vaimuga, las ta juhendab.


  • Kui su hing muutub ihneks uuesti, siis anneta regulaarselt neile, kes abi küsivad sinult. Anna rohkem kui nad küsivad, siis su süda on puhas ja sa oled laitmatu, saatan ei saa sind süüdistada ihnuses. Enamgi veel, Sul on ka vara taevas!


  • Mitte kunagi ära mõtle seda, et sinu and jääb tasuta. Jumal paneb kõik kirja, tema registrites on sul pangakonto ja iga annetus teenib protsenti, sest ta on öelnud, et ta tasub mitmekordselt. Kuidas see teisiti oleks? Ei olegi.


  • Kasvata oma vara taevasse, aga ära lase ennast tüssata neil, kes kavalusega või manipuleerides sinu vara omandada tahavad ja vajutavad n-ö sinu nõrkustele.


  • Ära sulge ust neile (piltlikult), kes tulevad öösel ja paluvad leiba, nii nagu piibel kirjeldab. Sest miski ei ole juhuslik ja kui Jumal saadab sinu juurde hädalise, küll ta siis teab, et Sina saad teda aidata. Ära siis ole ihne!


  • Kui keegi palub leiva pätsi ja sa annad talle viilu või koorukesed, mõeldes seda, et las teised ka aitavad (!), miks mina üksi pean aitama?! Siis anna talle pigem 2 leiba ja sa ei ole ihne ja kui veel midagi on, mida sa saad talle teha, tee seda homme, nagu samaarlane, kes tasus ravikuludele lisaks majutuse ja toidu arved. Ta teadis seda tõde.


Ihnus on seetõttu patt, kuna see on omakasupüüd ja vastand armastusele. Armastus teeb õnnelikuks teisi, mitte isennast.
Ihnus sunnib inimest patustama armastuse vastu.


Seetõttu ole valvas ja seisa vastu kurjusele ja kuuluta oma südames välja sõda ihnuse vastu


Ihnus pimestab meid, me ei näe Jumala armastust. Kui me tõesti Jumalat armastame, siis me ei ole oma varas kinni, vaid Jumalas ja tema annab iga päev meile mida me vajame. Vara on vaja koguda, aga peab aru saama kellele see vara siis jääb kui sa täna lahkud siit, mida Jeesus küsis ka rikkalt.


Jeesus annab meile mitte üksnes igavikulisi aardeid, vaid ka maiset vara. Kõik hea and tuleb Jumala käest ja tegelikult kuulub kogu maailm Jumalale; ka Sina, koos oma ihu ja karvadega ning kogu oma pangaarve ja varaga.


Kui sa tahad olla kitsi, siis sa lähed hukka. Kui sa tahad vabaneda kitsidusest, siis ütle: las võtab, las läheb! Jumal annab, Jumal võtab.
Annad nii või teisiti Jumalale. Kui sa annad jumalariigi tööks v annad isikule, kes tuleb sinult abi küsima. Küllap Jumal teab et sul on talle anda. Sest vaesele andes sa annad tegelikult Jeesusele, aitad teda selle inimese abistamisel (Mt 25:44). Ära vaata inimesele, sest tegelikult sa aitad Jeesust.


Kui sa pole annetanud rõõmsa südamega, siis võibolla põhjuseks sinu hinge olukord ja sa ei usalda Jumalat? Kui sa loodad täielikus usus temale, siis sa usud Jumala Sõna: "sest kellel on, sellele antakse, ja tal on rohkem kui küllalt," Mt 13:12. Ta annab sajakordselt tagasi. (Mt 19:29) 


Julgustagu see sõna sind oma südame hoiakuid läbi katsuma, et sa ei oleks maises varas kinni, vaid ikka Jumalas, kes on sind asetanud oma kuningriiki, kus valitseb armastus ja heldus. 2Kr 6:6, Ef 2:7, 1Pe 1:18, 22 ja 24. Seda sa oled, Jumala laps.

Kristlik Mõttevõra