Kristlik Mõttevõra

DIGITAALNE VALUUTA - EI TOHI OSTA EGA MÜÜA!

04.10.22 08:27 PM By Kristlik Mõttevõra

Eesti saatuse otsustab rahva valik märtsis 2023. aasta Riigikogu valimistel

Piibel ütleb, et ei saa osta ega müüa enam, siis enamus meist on selle olukorra peale mõelnud, erinevas kontekstis, aga mõned meist on juba kogenud ostu piiramist omal nahal. Kui piirangute ajal ei lubatud söögikohta minna või mõnda muud teenust tarbida. See siiski ei ole veel olukord, millest piibel hoiatab.

Johannese ilmutus kirjutab: "keegi muu ei tohiks osta ega müüa kui vaid see, kellel on märk, kas metsalise nimi või tema nime arv." Ilmutuse 13:17. See on tegelikult viletsusaeg, millal kogudus on juba ära võetud ja seetõttu mõni ütleb, et mis see enam minusse puutub? Puutub küll. See on lõpuaja sündmustes märgitud asjaolu, mis annab meile teada orientiiri. Seetõttu tuleb jälgida, kui kaugel see piirang on, kuna teisest küljest annab aimu, kui lähedal on ülesvõtmine. Seetõttu on see märk väga hea orientiir. Nüüd tekib uus küsimus, kuidas seda teada saab, kaugel sellega asjad on?

Just seda soovime teile näidata, kuivõrd "ei tohiks osta" projekt on tegelikult avalik ja selle kulgemist ei varjatagi, vaid otse vastupidi, mis on üsnagi detailselt dokumenteeritud reaalajas. Selle nimetus on CBDC - Central Bank Digital Currencies

digitaalne valuuta
Allikas: Atlantic Concil, CBDC Tracker

Selleks, et selline olukord üldse tekkida saaks, on vaja luua tingimused, mis võimaldavad oste ja müüke kontrollida. Seni kuni käibel on sularaha, ei ole võimalik jälgida kellegi ostude sisu ja ostukäitumist. Täna saab jälgida müügitegevust, mis toimub läbi elektrooniliste kanalite, näiteks läbi pangakaardi maksete. See on üks viis, mida kurikaelad väldivad, sest on ju teada, et iga kaardikasutus reedab asukoha ja aja, millal seda pruugiti. Kuigi kaardimakse saab piirata, siiski ei ole kaardimaksetega võimalik piirata ostutehingute sisu. Näiteks, millist kaupa või teenust keegi tarbib ja millal.


Kuid kontrolli on võimalik rakendada juhul, kui luua digitaalne valuuta ja sularaha käibelt ära korjata, mis ei olegi saladus, et seda tahetakse lähiajal teha. Sel juhul saab piirata ka ostude sooritamist, näiteks ei saa klient tasuda teatud teenuste või toodete eest, kui see isik võimude ehk süsteemi poolt blokeerida. Kui pole sularaha ja ei saa kasutada digitaalset rahakotti, siis sellega ongi loodud sunniolukord, kus klient ei tohi enam osta ega müüa, kuigi tal võib vahendeid olla, aga ei tohi, täpselt nii nagu piibel kirjutab. Muidugi ei välista see alternatiivseid tasumise meetodeid (kaup kauba vastu või teenuse vastu nö süsteemi väiselt), inimesed on ka varem olnud leidlikud, siis, digitaalne raha on efektiivne kontrolli- ja sunnivahend selle käes, kes haldab süsteemi ja dikteerib, millisel tingimusel, kellele mida lubatakse. Kas ta on üldse süsteemile lojaalne ja täidab ettekirjutusi. Sellist süsteemi võib programmeerida globaalselt, seada piiranguid, aga ka privileege, näiteks eliidile. Selline inimeste jälgimise ja sundimise süsteem on juba laialt rakenduses Hiinas, kuigi Hiinas ei ole veel digitaalne valuuta rakendatud, siis võimud on loonud inimeste represeerimise ja kontrollimiseks sunnivahendi, mida eksitavalt nimetatakse sotsiaalne krediidit. Pole ime, sest isegi Eestis on selliselt meelestatud aktiviste, kes tahaksid nende meelest valitusele ebalojaalseid inimesi sel moel sundida või hävitada. Need isegi ei varja seda ja räägivad avalikult, kui hea on, kui selline sotsiaalne süsteem luua tarbijatele. Need on aktivistid, kes jooksevad kaasa ideedega, mida müüakse kui innovaatilist projekti, - mida see kõik ühiskonnale head tõotab. See selleks.

Mis on digivaluuta?

Mis täpselt on keskpanga digitaalne valuuta (CBDC)?

CBDC on keskpanga tagatud ja välja antud virtuaalne raha. Kuna krüptovaluutad ja stabiilsed mündid on muutunud populaarsemaks, on maailma keskpangad mõistnud, et nad peavad pakkuma alternatiivi või laskma raha tulevikul endast mööda minna.

Kuidas projekt kulgeb täna?

105 riiki, mis moodustavad üle 95 protsendi maailma SKTst, uurivad CBDC võimalust. 2020. aasta mais kaalus CBDC loomist vaid 35 riiki. Uus tipptasemel 50 riiki on uurimise (arenduse, katsetamise või käivitamise) faasis. Juba eeleval pildil saite lugeda, et neid on 100 riiki.

11 on juba kasutatavad

Hetkel ei hakka neid välja tooma, aga Aafrikas on Nigeeria. Igaüks saab neid ise välja sorteerida, lisame selleks puhuks allpool viis.
Ameerikas Bahama ja Jamaica! Pole ime, sest see on maksuvabad piirkonnad. Lisaks terve rida Kariibi mere väikeriike, eesotsas Grenada ja sealsed 7 naabersaart. Kuid pane hästi tähele, enamust neist on Inglismaa kontrolli alla jäävad riigid, mille tegevust kas rohkem või vähem kontrollib Briti kuninglik perekond! Lugesite õigesti! Just ja siin tuleks küsida kes ja miks just need on esmalt ära tehtud või loodud juba digi valuutale valmisolek? Sellel on väga otsene seos maailma valitsemise ja antikristusega.

Käimas on 15 pilootprojekti

Keda me sellel (üleval, roheline ala ja märgistus) kaardil näeme? Vaadake väga hoolikalt ja mõelge, mis riigid need on ja kuidas need positsioneerivad täna? Te saate väga hästi aru, mille peale käib suur mäng.

Esialgu on märgitud 15. Esiteks Aasias on Hiina ja Venemaa, Ukraina, Põhja Korea, Tailand, Singapur, Malaisia. Euroopas on Rootsi ja Leedu.
Aafrikas Saudi Araabia, Lõuna-Aafrika ja Ghana.

26 riiki on arenduse faasis

Pane taas hästi tähele! India ja Austraalia on taas riigid, mida kontrollib Briti kuninglik perekond. Aga täna käib pööre Brasiilias ja teadupärast läks seal võim vasakpoolsete kätte. See aga tähendab, et Briti monarhid on taas ühe riigi saanud oma rahanduse v kontrolli alla.

digitaalne valuuta maailmas

Millest lõunanaabritest on Eesti teistest ette jõudnud. Te mõtlete, miks Eesti riigis kardetakse EKRE valitsust nagu tuld! Neid ei võeta valitsusse. Vastus on siin. Kui endine rahandusminister saab ligi sellele projektile, siis tõmmatakse pidur peale, pole kahtlustki. Seetõttu siinkohal teeb tänane valitsus kõik selleks, et eestlased allutada ditaaalse valuuta jälgimise alla. See on nii ilmne. Praegu võimul olev partei on kõike muud kui demokraatlikult valitsenud ja tegelikult nad ei kavatse ka edaspidi demokraatiat sel kujul lubada; ees seisab ju uus maailmakord ja nemad on valinud vasalli tee, kui muidugi mingi ime läbi Eesti valijad ei võta mõistust pähe ja veel ei otsusta seda muuta. Hiljem enam ei jõua.

digitaalne valuuta euroopas
Võite arvata, et seal on Prantsusmaa, Hispaania, Saksamaa, Madalmaad, Sveits, Itaalia. Aga keda te sealt ei leia, on Poola! Pole ime, et EL Poolat kiusab. Aga ka Balkanimaad, sealhulgas Ungari ja teised riigid, mis jäävad Itaaliast põhja poole ja Ukrainast lõunasse. Need riigid arendamisega ei ole veel alustanudki.
Kuid lõuna pool leiate Liibanoni ja Iisraeli, aga ka Türgi, kus toimub arenduse faas. Kreeka on samas järgus kui Soome, midagi on alustatud, aga kaugele pole asjaga jõutud veel.

105 riiki moodustavad üle 95 protsendi maailma SKTst! Rohkem ei olegi vaja. Sellest piisab, et maailma valitseda.

105 riiki, mis moodustavad üle 95 protsendi maailma SKTst, uurivad CBDC võimalust. 2020. aasta mais kaalus CBDC loomist vaid 35 riiki. Uus tipptasemel 50 riiki on uurimise (arenduse, katsetamise või käivitamise) faasis.

19 G20 riiki uurivad CBDC võimalust, 16 riiki on juba väljatöötamise või katsefaasis. See hõlmab Lõuna-Koread, Jaapanit, Indiat ja Venemaad. Igaüks neist on viimase kuue kuu jooksul teinud märkimisväärseid edusamme.

10 riiki on täielikult kasutusele võtnud digitaalse valuuta ning Hiina pilootprojekt laieneb 2023. aastal! Jamaica on viimane riik, kes on võtnud kasutusele CBDC, JAM-DEX. Aafrika suurim majandus Nigeeria käivitas CBDC 2021. aasta oktoobris.

G7 riikide majandustest on USA ja Ühendkuningriik CBDC arengust kõige kaugemal maha jäänud. Euroopa Keskpank on teatanud, et kavatseb kümnendi keskpaigaks kasutusele võtta digitaalse euro. Seega juba paari aasta jooksul.

Paljud riigid uurivad alternatiivseid rahvusvahelisi maksesüsteeme. Tõenäoliselt see suundumus kiireneb pärast Venemaale kehtestatud finantssanktsioone. On 9 piiriülese hulgimüügi (pank-pank) CBDC testi ja 3 piiriülest jaemüügiprojekti.

Finantssüsteemil võib lähitulevikus tekkida märkimisväärne koostalitlusvõime probleem. Erinevate CBDC mudelite levik tekitab rahvusvaheliste standardite kehtestamiseks uut vajadust.

Mis on digivaluuta?

Keskpanga digitaalvaluuta (CBDC) on riigi fiat-valuuta digitaalne vorm, mis on ühtlasi nõue keskpangale. Raha trükkimise asemel väljastab keskpank elektroonilisi münte või kontosid, mis on tagatud valitsuse täieliku usu ja krediidiga.

Kas see juba toimib?

Digitaalseid valuutasid, mida tavaliselt nimetatakse krüptovaluutadeks, on juba tuhandeid. Bitcoin on kõige tuntum täielikult detsentraliseeritud krüptovaluuta. Teist tüüpi krüptovaluutad on stabiilsed mündid, mille väärtus on seotud vara või fiat-valuutaga nagu dollar. Krüptovaluutad töötavad hajutatud pearaamatu tehnoloogial, mis tähendab, et tehingu täpsust kontrollivad pidevalt mitu seadet üle kogu maailma, mitte üks keskne jaotur. Kuid see erineb keskpangast, mis emiteerib digitaalset valuutat.

Millised on väljakutsed?

Väljakutseid on mitu ja igaüks neist tuleb enne CBDC käivitamist hoolikalt läbi mõelda. Kodanikud võivad pankadest korraga liiga palju raha välja tõmmata, ostes CBDC-sid, käivitades pankade jooksmise, mõjutades nende laenuvõimet ja saates šoki intressimääradele. See on eriti probleem ebastabiilse finantssüsteemiga riikide jaoks. CBDC-d hõlmavad ka operatsiooniriske, kuna need on küberrünnakute suhtes haavatavad ja neid tuleb muuta nende vastu vastupidavaks. Lõpuks vajavad CBDCd keerukat reguleerivat raamistikku, mis hõlmab eraelu puutumatuse, tarbijakaitse ja rahapesuvastaseid standardeid, mida tuleb enne selle tehnoloogia kasutuselevõttu muuta tugevamaks.

Miks valitsused soovivad minna üle digivaluutale?

Digivaluutade uurimisel on palju põhjuseid ja erinevate riikide motivatsioon CBDC-sid väljastada sõltub nende majanduslikust olukorrast. Mõned levinumad motiivid on järgmised: rahalise kaasatuse edendamine, pakkudes lihtsat ja turvalisemat juurdepääsu rahale pangakontota ja madala pangandusega elanikkonnale; siseriiklikul makseturul konkurentsi ja vastupidavuse loomine, mis võib vajada stiimuleid, et pakkuda rahale odavamat ja paremat juurdepääsu; maksete efektiivsuse suurendamine ja tehingukulude vähendamine; programmeeritava raha loomine ja rahavoogude läbipaistvuse parandamine; raha- ja fiskaalpoliitika sujuva ja lihtsa kulgemise tagamine.

Kaua võtab arendus aega?

Piibel kirjutab: "ning et keegi muu ei tohiks osta ega müüa kui vaid see, kellel on märk, kas metsalise nimi või tema nime arv." (Ilm 13:17)

Küsimus ei ole üldse sellest, et selline olukord tekib, kus reaalselt inimene ei saagi osta ega müüa, kuna paberraha korjatakse käibelt, vaid selles, kui kaua selle digivaluutale ülemineku arendus veel aega võtab?


Mõistlik on asjade käigul silma peal hoida. Isegi siis, kui mõnes riigis ei saa varsti sularaha kasutada või kui sul ei ole digitaalse raha kontot, siis ikkagi läheb veel aega, enne kui süsteem globaalses ruumis enam vähem teostatud on ja sellisel määral, et seda tõesti saab kasutada. Inimene võib kõike tahta, aga IT probleemid ja vead ja arendus on väga töömahukas ja keeruline protsess, mis seda võimalust ja digitaalse sunni rakendamist oluliselt pidurdab. Praegu sellega on tõesti vaid mõned riigid tehtud saanud, kuivõrd nende süsteemid ja teabe kasutamine on sedavõrd väiksem (?), mitte nii suure ühiskonna ja andmetega, aga kui mõelda, et isegi Hiina on sellega veel projekti arenduse faasis, siis võite arvata, et see võtab veel mitmeid aastaid, isegi juhul, kui selleks on it-tehniline ressurss võtta. Kuid seda oskusteavet on vaja igas riigis, vähemasti juhtivates kasutada, siis teadagi, töökäsi napib ja tahet ja ostustavust. Vahepeal tuleb ka uue tehnoloogia osas muudatusi, mis tähendab, et juba olemasolevad süsteemid on aegumisel või vajavad uuendamist. See on selline pidev töö, mis kunagi valmis ei saa nagu Tallinna linn.

Kõigele vaatamata, mida kristlastel seoses ilmutuse raamatu prohveteeringuga tuleks silmas pidada?


Asi on ju selles, et tegemist on metsalise süsteemiga ja see tähendab, et kui selline asi seatakse ainuvõimaliku maksevahendina või muid makseviise ei saa vabalt kasutada infoühiskonnas elamiseks, siis on asjad niikaugel, et tõesti on jõudnud kätte ajastu, millest prohvet ette ennustas. Kristlaste jaoks on see märgilise tähendusega ja projekti valmimine annab aimu metsalise tulekust, kui tingimused on loodud, siis on aega vähe jäänud.


Kuid hea uudis on see, et Jeesus tuleb koguduse järgi ja meie selle jamaga tegelikult kokku ei puutu, vähemasti need, kes on päästetud. See info või projekt annab meile teada, kui kaugel ülesvõtmine on ja seetõttu on ka oluline teada, kuida seda projekti jälgida saate.


Projekti saate jälgida allpool lisatud nupust:

Kristlik Mõttevõra