Kristlik Mõttevõra

AINUS JUMAL VARJAB END

17.05.23 10:30 AM By Kristlik Mõttevõra

Jesaja ütleb, et Jumal varjab ennast. Tema olemus on ennast varjata. Kõik loodud ebajumalad "konkureerivad" inimese tähelepanu pärast, et inimene valiks neid, eelistaks ja kummardaks. Rooma riigis oli sadu ebajumalusi, mida kummardati ja kelle heaks ehitati templeid. Mõned neist olid nähtavamad, suuremad. Valitses (eba)jumalate paljusus.

Kreeklastel oli üks pisike tempel ehitatud ka jumalale, keda nad ei tunne, igaks juhuks, äkki nad on kedagi ära unustanud, et mitte teda pahandada. Paulus ütles, et mina kummardan just teda, tundmatut ja kuulutan teile; aga ta pidas silmas Jumalat, kes ennast varjab ega püüa võidelda teiste seas nähtavuse pärast. Miks ta peaks? Need olid tummad, kes olid ehitatud inimeste kätetööga, nagu Artemises (Ap 19:28), kui tekkis tüli kohalike elanikega ja jüngrid said linnas peksa, et nad ütlesid otse välja, et see pole kellegi jumal.

Jumal varjab ennast ja ta ei oleks Jumal, kui ta kujud igal pool nähtaval asuksid. Sellist kätega loodud kuju ei pea isegi uskuma, sest ta on nähtav. Uskuda tuleb siis, kui sa ei näe, aga tead et ta olemas on. See nõuab ikka palju tohutult suurt usku, et mingi kuju muutuks elavaks või aitaks sind hädas. Naiivsuse tipp! Kurjad vaimud kasutavad ära lihtsameelseid, naiivseid ja kergeusklike juba aasta tuhandeid. Mis kuju saab sulle appi tulla või teeb häält, et sinuga rääkida?! Jabur. Aga inimesed usuvad. Rumalad usuvad ja kummardavad kujusid. Ei hakka neid siin isegi nimetama. Inimese kergeusklikus näib olevat ületamatu. Mõned sülitavad 3 korda üle õla ja mõtlevad, et sellest on kasu. Jabur! Ebausk väljendub üsna kõiges. Igasugune horoskoop on ebausk. Peab ikka rumal olema, et elu korraldada Pauksoni või mõne teise päevahoroskoobi järgi. Keegi mõtleb välja, teeb äri ja lihtsameelsed loevad päevast päeva ja teevad nii nagu neile ette öeldakse. Uskumatu, et pea pooled eestlased teevad seda.

Kuid Jumal ei ole nähtav, isegi pärast seda, kui ta tegi enda armastuse "nähtavaks" oma poja kaudu. (Rm 5:8) Paulusel oli palju selgitamist, miks Jumal ei tee ennast nähtavaks ja kuidas teda kogeda, teenida, kummardada, kui teda ei ole silmaga näha.

Kõigele vaatamata Jumal ei näita ennast ja ütleb ka täna, teil tuleb uskuda! Mida sa usud buda kujust, kui ta su silmade ees tumm on, elutu kuju ja ei suuda kedagi aidata. Mõtle mida tahad, aga ta on vaid kuju. Kuid ainus elav Jumal on nähtamatu, kes kiivalt varjab ennast. Sellel on omad põhjused, elulised ja usulised, miks ta ei näita ennast. (Sellest järgmie kord)

Ta ei trügi esile, ta ei konkureeri surnud ebajumalustega, ta ei luba endast teha kuju. Ta on tagasihoidlik ja jääb tahaplaanile. Ometi ainus elav Jumal, kes suudab inimest igas olukorras aidata. Ainus, kes kõnetab inimest Püha Vaimu läbi. Ainus, kes päästab põrgust, kui keegi teda hüüab ja patud andeks palub. Ainus kes annab igavese elu. Ainus, kes armastab ega vaja inimeselt midagi, et ise elus püsida, sest ta ise annab inimesele elu ja pakub igavest elu. Seda kõike ta teeb delikaatselt ja ei pressi ennast peale, ei manipuleeri ega pea end isegi nähtavaks tegema, et teostada või kehtestada seda kõike. Ärge isegi arvake, et te suudate teda ette kujutada! Ta tahab olla nähtamatu. Tal on selleks põhjused. Teil tuleb teda usaldada ja uskuda. Õndsad on need kes ei näe, aga usuvad. Jh 20:29

"Issand on tema nimi; sinu lunastaja on Iisraeli Püha, teda nimetatakse kogu maailma Jumalaks." Js 54:5

"Tema nähtamatu olemus, tema jäädav vägi ja jumalikkus on ju maailma loomisest peale nähtav, kui mõeldakse tema tehtule, nii et nad ei saa endid vabandada." Rm 1:20 "Aga nii tõesti kui ma elan ja kogu maailm on täis Issanda auhiilgust." 4Ms 14:21 "Ja tänu olgu tema aulisele nimele igavesti ning kogu maailm olgu täis tema au!" Ps 72:19

Kristlik Mõttevõra