Kristlik Mõttevõra

KOGUDUSE TAGASITULEK

30.04.24 08:14 AM By Kristlik Mõttevõra

Issanda lunastatud pöörduvad tagasi

Jeesus näitab ennast juba 2000 aastat, ometi küsib ta Eesti koguduselt: miks teil peetakse uskmatuks, et ta ei tule tagasi koos kõigi meiega? Koguduse tagasitulek on kõige hoolikamalt maha salatud evangeeliumi osa, mida tänaseni kiivalt varjatakse. Seda peetakse uskmatuks. Seda peetakse lausa võimatuks. Seetõttu peetakse ka valeõpetuseks ja neid, kes sellest julgevad rääkida, neid peetakse valeõpetajaks või eksinuks! Ka Kristlik Mõttevõra saab aeg ajalt sellist kriitikat. See selleks. Ent tagasitulekust ei räägita kohe mitte üldse, sest kristluse evangeelium peab lõppema taevas! Kogu lugu. Nii arvavad teoloogid ja nii on ühiselt juba ammu ära otststatud. Kes otsustas? Kujuta ette, kui suur vastuseis on kõigi pühade tagasitulekule! Sa saad taevasse läbi surma või läbi koguduse ülesvõtmise, kuid selles kohas lõpeb religioon, kristluse evangeelium. Isegi usutunnistus ütleb vaid seda: "sealt tema tuleb kohut mõistma," aga mitte kõigi vabaksotstetutega. Paraku ei lõpe Jeesuse õpetus ja pühakirja sündmused sel määral. Taevasse jõudmine on vaid kõige algus. Seda kuulutasid prohvetid, kuulutas Jeesus ja õpetasid jüngrid. Kõige ehedam on teil minna täna juutide juurde ja siis te kuulete paljugi seda, mida kristlus maha salgab, - aga juudid räägivad Jeesue tagasi tulekust ja ootavad seda pikkisilmi.

Eesti kirikutes peetakse vabaksotsetute, teisisõnu koguduse tagasitulekut valeõpetuseks, kuigi mõned evangeelsed pastorid vahest mainivad küll Jeesuse tagasitulekut, aga punkt, sinna see jääb. Te ei kuule midagi sellest, et Jeesus ei tule tagasi üksi. Sest seda peetakse uskmatuks. Kuid mitte juutide seas nagu juba selgitasime. Koguduse tagasitulekut on prohvetid ette kuulutanud ja kirjeldanud rohkesti järgnevat ajastut, õigupoolest isegi detailideni selle sündmuse algust ja mis moodi läheb maa peal elu pärast seda edasi. Kirikutes salatakse maha, et see ei toimu siin ja õpetatakse: kogu maailm hävib ja kõik kaob. Aga tegelikult on prohvetid selgelt kirjeldanud Jeesuse tagasi tulekut koos kõigi pühadega. Kui Jeesus puutus kokku uskmatusega, siis ta ütles: kirjutatud on. Siis aga viitas pühakirja tekstile, mis on kirjas. Seda ei saa maha salata. See on evangeeliumi oluline sõnum. Sellega algab kuningriigi ajastu ja see jääbki nii olema. Maa peal ei saa enam olema ei rahvusriike, vabariike ega diktaatoreid, vaid jääb alles üks ja ainus riik, mis on kuningriik, kus valitseb Kristus.

Jeesus ja jüngrid KUULUTASID KUNINGRIIKI, aga nüüd kuulutatakse evangeeliumi vaid päästeks ja terviseks ning kogu moos. Pääste ja tervis oli vaid pisike osa Kuningriigi evangeeliumist. Jüngrid kuulutasid, et inimsed paneksid KUNINGRIIGI ESIKOHALE (Mt 6:33) ja kõik muu kuulub selle juurde, aga kristlus hakkas seadma esmatähtsaks inimese heaolu, sotsiaalsust, suhteid jms; see ei olnud peamine põhjus, miks Jeesus ristil suri. Jüngritele ja juutidele oli evangeelium Kuningriik. Juudid endiselt ootavad kuningat, kuigi nad nimetavad teda ikka veel Messiaks. Ent need juudid kes said aru, et Jeesus ongi see Messias, ootavad täna tema tagasitulekut, nii nagu pühad tekstid seda ette kuulutavad ning kirjeldavad. Nad on lugenud pühakirja ega pea tagasitulekut uskmatuks. 

Nad ootasid kuningriiki, aga milline kirik ootab täna kuningriiki või on seda deklareerinud? Teile räägitakse umbmääraselt ja taevariigist. Isegi Eesti keelne piibel on mitmed olulised kirjakohad tõlkinud nii, et kuningriigi mõtet te sealt välja ei loe või ei saagi lugeda, kui te just teksti ei võrdle algkeele tekstidega. Ristija Johannes ei kuulutanud taevariiki, vaid kuningriiki. (Mt 3:2) Teile on enamus "kuningriigi" kirjakohti tõlgitud kui taevariik või umbmääraselt kui riik, tegelikult on seal kirjas kuningriik. Jüngrid kuulutasid, et SEE EVANGEELIUM ON KUNINGRIIK, kristlus muutis selle lihtsalt sarnaseks religiooniks nagu teised religioonid. Kuid Kuningriik EI OLE RELIGIOON, VAID REALITEET! 

Niisamuti Kristuse ilmumine ei ole ühekordne või üksnes jüngritele toimunud esitlus, sest Kristus ilmub endiselt kristlastele üle kogu maailma ja ta on nähtavasti ilmunud tuhandeid kordi, mida paljud kristlased on tunnistanud läbi kristliku ajaloo ja tunnistavad ka täna, kellele ta ilmus ja nende käest saab järgi küsida. Jeesus käis ka meie kodus.

Vahe mõttena võib öelda, et Kristus on paljusid viinud vaimus taevasse ja küsinud: kas sa tahad siia jääda? Kuid väga paljud on soovinud tagasi minna maa peale, sest neil jäid veel mõned asjad pooleli. Te võite surra, aga kui Kristus tahab, siis ta saab inimese Vaimu tagasi saata ja see ärkab ellu, isegi pärast seda, kui arstid kuulutasid välja inimese surma. Kristusel on kogu vägi. Tal on vägi tulla ja minna, ta tuleb ka täna inimeste juurde, ilmudes neile ja ta ilmub ihulikult! Kui Kristusel on vägi viia kogudus ihulikult üles, siis on tal ka vägi see ihulikult tagasi tuua. Kui pühakiri sellest kirjutab, et Kristus tuleb kõigi päästetutega koos tagasi, siis see saab nii ka olema. Evangeelium ei ole lihtsalt taevasse pääsemine, vaid Kuningriik ja see riik ei ole mingi muinasjutt taevast, vaid realiteet, reaalsus, mille pealinn asub Jeruusalemmas ja mida Jeesus hakkab juhtima ning valitsema kui kuningriiki koos kõigi pühadega.

Kuna see on vähemasti Eesti kirikutes tabuteema, siis ei maksa arvata, et te saate sealt mõistlikud selgitused, mis põhinevad pühakirjal, sest evangeeliumi sõnumist on kristlaste tagasitulek juba sadu aastaid olnud välja arvatud ning seda ei usuta. Kuid kuningriigi evangeeliumi järgi "sinu Jumal on kuningas!" Seda kuulutas Jesaja, aga ta kuulutas veel seda, et meie kõik hõiskame üheskoos, sest me näeme SILMAST SILMA Issanda koju tulekut Siionisse. (Js 52:8) Jesaja ütleb sõna sõnalt: "Ja Issanda LUNASTATUD PÖÖRDUVAD TAGASI ning tulevad SIIONISSE hõisates. Nende pea kohal on igavene rõõm, rõõm ja ilutsemine valdavad neid." (Js 51:11) Prohvet Sakarja ütleb seda sama, et "Issand, mu Jumal, tuleb ja KÕIK PÜHAD KOOS TEMAGA." (Sk 14:5) Ta lisab "sel päeval voolavad Jeruusalemmast välja elavad veed," ja see on nn lõpuaja sündmus, mida isegi täna vahete vahel kristlikes kanalites kuulutatakse ja oodatakse ning nähtavasti mõned teie seast on samuti sellest veeimest midagi kuulnud läbi kristlaste või kristliku meedia. Kuid kas te olete kuulnud, et ka teie olete Jeruusalemmas kohal? 

M.Veisveer
KM toimetaja

Kristlik Mõttevõra