Kristlik Mõttevõra

JEESUS, MIS KOGUDUSSE SA KUULUD?

09.05.24 09:12 AM By Kristlik Mõttevõra

Huvitav, kas pole, kui mõni sõnum ei meeldi, siis lahkutakse KM grupist, aga ei mõelda selle peale, et tegelikult Jeesus näeb pealt südame hoiakut ja võtab seda käitumist teadmiseks. Meie ju ei saa lahkuda grupist, kui mõni sõnum mulle tundub liiga terav. Ma ei saa isegi midagi öelda, sest kui sõnum antakse, siis saab selle vaid üles kirjutada ja häda mulle, kui ma seda ei avalda. Mõned kristlased aga lahkuvad, üsna kergemeelselt, kui avaldatud mõte nende mõttemaailma ei mahu. (Jh 6:60-62) Seda on isegi naljaks jälgida, kas ei ole piinlik? Kellele te oma suhtumist tahate näidata? Kas meile? Te näitate sellega vaid oma upsakust, üleolekut, aga mitte meile, vaid üksnes Jeesusele; kes iga päev räägib midagi ja ütleb: postita see mõte KM seinale!

Miks ta seda teeb KM lehel? Sest Jeesust ei takista konfessiooni õpetused ja kirikuteenrid ning silmakirjatsejad. Jeesusel on KM lehel vabadus avaldada kõike, mida ta tahab välja öelda eestlastele, iseäranis eesti kristluse suhtes.

Võime selle üle vaid rõõmu tunda, eriti kui sõnum on äratav ja kui kaheteraga mõõk. (Lk 2:35, Ef 6:17, Ilm 1:16) Jeesusele on selline kristlaste käitumishäire tegelikult tuttav, - kui keegi lahkub mistahes grupist, sest kui ta ise õpetas, siis oli ka tema jüngrite seas palju neid, kes pidasid rhemat (Jh 6:63) liiga ekstreemseks ja pärast seda ei järginud enam Jeesust. "Seepeale lahkusid paljud ta jüngritest tema juurest ega käinud enam koos temaga." (Jh 6:66) Ta küsis oma kõige esmalt kutsutud jüngritelt "Kas teiegi tahate ära minna?" (Jh 6:57)

Luterlastele on Jeesus luterlane, baptisidele baptist, metodistitele metodist, nelipühilastele nelipühilane ja õigeusklikele õigeusklik, jne-jne-jne. Ta on kõigile selleks, sest nad kõik on Jeesuse omad. Nii mõtleme ka meie teie suhtes: te kõik olete kristlased. Sestap meile küll ei ole vahet, mis kogudusse keegi kuulub. Vahel on ka minu käest küsitud: mis kogudusse sa kuulud? See küsimus on enamasti olnud teadlik rünnak usu ja arvamuste vastu, et näidata koht kätte, et sa pole mitte keegi. Kas see takistab olemast Jeesuse jünger? Seetõttu ma sel puhul küsin: kas sa ütleks mulle, mis kogudusse Jeesus kuulus?


M. Veisveer
KM toimetaja

Kristlik Mõttevõra