Kristlik Mõttevõra

ENNE MÕELGE JA SIIS TAOTLEGE VAIMUANDE

09.05.24 09:05 AM By Kristlik Mõttevõra

Miks Jumal ei jaga vaimuande välja kergekäeliselt? Tal ei ole ju kahju andidest ja ta annab neid hea meelega, kui inimene palub andi. Kuid sellejuures on üks aga. Inimene mõtleb, et nii tore oleks saada vaimuand (Ap 8:20) ja vahel selle anniga teha ka Jumala riigi heaks midagi. Ent vaimuand antakse teenimiseks. Kui palju inimesi mõtleb sellele?, et vaimuannid ei ole omamiseks, vaid eelkõige neile, kes on kutsutud teenima ning Jumal näeb, mis inimese hinges ja südames on.

Toome lihtsa näite. Keegi kristlane palub vaimude eristamise andi ning Jumal vastab tema palvele, siis sellele järgnevad inimese elus pidevalt vaimuavaldused 24/7. Need ei lakka tema elust enam mitte kunagi! Rm 11:29 ütleb, et "Jumal ei kahetse ju oma armuande ega kutsumist." See tähendab isegi olukorras, kus inimene pöördub ära Jumala teedelt ja lõpetab üldse suhte Jumalaga, siis Jumal ikkagi ei kahetse andi ega kutsumist. Kuid sel juhul, mis juhtub anniga?

Kui inimene taganeb Jumalast, siis kõik see, mis temale üle anti, see jääb ju alles ja hakkab elama oma elu. Kujuta nüüd ette prohveteid, kes on saanud Jumalalt anni, aga jätkavad prohveteeringutega, ka isikliku kasu saamise eesmärgil. Need on ju valeprohvetid. And ju iseenesest jääb alles ja inimene saab sellest ka aru, et isegi siis, kui ta ei taha enam midagi Jumalast kuulda, siis ometi see üleloomulik and jäi tema ellu alles ja toimib edasi, aga see on kibe vili. (Ap 8:23) Sellega saab tõesti edasi "töötada", isegi raha teenida, aga see on avatud deemonlikule mõjule ja seetõttu see hakkab kahju tekitama, nagu umbrohi võtab aias võimust kui aeda ei harita. Prohvetianniga võib vägagi palju kurja teha ja me kõik teame, et seda ka tehakse, eriti ülbuse tõttu ja egoistlikel kaalutlustel. Sama on ka teiste andidega.

Näiteks. Kui inimene saab võime eristada vaime (1Kr 12:10), siis vaimude eristamise and temas jätkab avaldumist paljudel erinevatel viisidel ja see on just see and, mida saab ka nõiduse korral, inimeste manipuleerimiseks ära kasutada. See on väga ohtlik ning sellega saab palju kurja teha, seetõttu Jumal väga valib enne, kui ta mõne anni annab üle inimesele. Jumal tahab olla kindel, mida see inimene teha kavatseb oma eluga ning kuidas ta seda andi hakkab kasutama! See on medali üks külg. Asja teine pool on aga see, et see and on pidevalt inimeses edasi toimiv 24/7 ja selle puhul inimene näeb vaimumaailma. Kujutage nüüd ette, kui kellegi elus ei ole enam Püha Vaimu, sest inimene taganes Jumalast, aga kõik see vaimne maailm jätkab temas avaldumist?! Kogu see vaimne maailm hakkab ka teda ennast vaevama, piinama ja ilma Püha Vaimu väeta inimene ei suuda asja kontrolli alla hoida ja see and tahes tahtmata elab edasi inimese peal oma elu. See on päris jube olukord. Inimene ei saa seda andi enam kontrollida.

Pühakiri ütleb, et igaühele antakse Vaimu avaldus ühiseks kasuks (1Kr 12:7) ja annid antakse vastutusvõimelisele isikule; kui Jumal näeb, et see inimene on valmis ka teisi teenima (me ei räägi siin kiriku teenimisest ega teoloogidest), siis Jumal vastab palvele ja talle antakse üle vaimuand. Püha Vaim toob inimesele Jumala annid ja õpetab neid ande kasutama. See on Püha Vaimu üks paljudest, tähtsatest rollidest või ülesannetest, mida kristlase elus edasi teeb. See on normaalne kristlik elu ja vaimne praktika.

Vaimuandides on küll erinevusi, aga Vaim on seesama. (1Kr 12:4) Pühakiri ütleb, et taotlege suuremaid armuande (1Kr 12:31), aga olge siis valmis, kui te neid saate, siis sellega kaasneb teie elus palju muutusi. Kui te ei ole veel kindlad, et te soovite oma ellu vaimumaailma kogemusi, siis pigem ärge vaimuande paluge, sest see võib olla ka raske koorem (vaimudest vaevatud). Kuid see on ohtlik neile, kes Jumalast ära taganevad ja teda ära salgavad. Kes tahab olla valeprohvet? 1Jh 4:1, Ilm 20:10

Kristlik Mõttevõra